Samsung verwacht flink meer winst ondanks debacle met Galaxy Note 7

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung verwacht voor het vierde kwartaal een winststijging met 50 procent, ondanks het recente fiasco met zijn smartphone Galaxy Note 7. De activiteiten "halfgeleiders" en "schermen" compenseerden de verliezen bij de smartphonedivisie.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

In oktober kondigde de grootste smartphonefabrikant ter wereld nog aan dat het de lancering van de Galaxy Note 7 stopzette, na problemen met de batterijen. Verschillende toestellen waren spontaan in brand gevlogen en zelfs de vervangstukken losten het probleem niet op. Toen luidde het dat dit debacle het bedrijf zo'n 2 miljard euro zou kosten.

Maar de gevolgen voor de winstcijfers in het vierde kwartaal blijven beperkt. Dankzij de goede prestaties bij andere afdelingen (computerchips en schermen) verwacht Samsung voor het vierde kwartaal een operationele winst van 9.200 miljard won (7,3 miljard euro). Dat is de helft meer dan vorig jaar én het beste kwartaalresultaat sinds 2013.

Voor het hele boekjaar 2016 verwacht Samsung een winstgroei met 10,6 procent tot 29.200 miljard won (23 miljard euro). De omzet zou met 0,4 procent stijgen tot 201.500 miljard won (159,3 miljard euro).

De precieze oorzaak voor de problemen met de Galaxy Note 7 is nog niet bekend. Volgens Zuid-Koreaanse media zouden deze maand de resultaten van het onderzoek bekend worden gemaakt. Onder meer het onafhankelijke, Amerikaanse Underwriters Laboratories (UL) voert een onderzoek, net als de Zuid-Koreaanse overheidsinstantie KTL.

Meest gelezen