Verkiezing Trump veroorzaakt "exodusje": 28 VS-burgers vragen asiel in Canada

Voor de Amerikaanse verkiezingen hebben veel Amerikaanse bereoemdheden en ook gewone burgers gezegd dat ze naar Canada zouden verhuizen als Trump zou winnen. Na zijn overwinning blijken er slechts 28 mensen in november asiel te hebben gevraagd in Canada. Erg weinig maar toch nog vijf keer meer dan normaal. Beroemdheden zijn er niet bij, en de kans dat de aanvragers inderdaad asiel zullen krijgen, is zo goed als onbestaand.
AP2011
Een wegwijzer naar de grens in Richford in Vermont.

Het aantal Amerikaanse staatsburgers dat asiel heeft aangevraagd in Canada kent dit jaar een aanzienlijke stijging, en in november, na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, vroegen er zelfs vijf keer meer Amerikanen asiel aan dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Toch gaat het uiteindelijk om erg weinig mensen die asiel aanvragen in Canada op humanitaire gronden: in de eerste 11 maanden van 2016 waren er het 170. Dat is wel meer dan dubbel zoveel als in heel 2015.

Of de stijging iets te maken heeft met de verkiezing van Trump, daarover wil de Canadese overheid zich niet uitspreken, maar advocaten die zich toeleggen op immigratie, nemen aan van wel."De retoriek tijdens de politieke discussie zat vol met zorgwekkende taal, onder meet met haat, uitsluiting, deportatie", zei een Canadese immigratie-advocaat. "Ik kan begrijpen waarom mensen bezorgd zouden zijn om hun eigen veiligheid, hun eigen leven, en nagaan of ze hier zouden kunnen leven."

Een andere advocaat wees er op dat hetzelfde fenomeen zich op kleinere schaal ook voorgedaan heeft bij de verkiezing van George Bush in 2000.

Avalon. All rights reserved.

Weinig kans

Het lijkt waarschijnlijk dat geen enkele van de 28 aanvragers de toelating zal krijgen om naar Canada te verhuizen. De Canadese pers meldt dat er slechts twee aanvragen van Amerikanen goedgekeurd zijn van de honderden die sinds 2010 gedaan zijn. In 2015 werd geen enkele aanvraag goedgekeurd.

Als iemand niet op de vlucht is voor een oorlog of een reële doodsbedreiging, zullen de Canadezen waarschijnlijk zijn aanvraag weigeren. En wie een aanvraag indient op een andere manier dan als vluchteling; moet er rekening mee houden dat het proces voor een succesvolle legale immigratie naar Canada wel tien jaar kan duren. 

Hollywood loopt niet leeg

De Canadese wil niet zeggen of beroemdheden uit Hollywood een asielaanvraag hebben ingediend, dergelijke aanvragen zijn immers vertrouwelijk. 

Maar de tientallen Hollywoodsterren die er mee gedreigd hebben naar Canada of elders te emigreren in het geval van een overwinning van Trump, lijken in elk geval nog steeds goed en wel in de VS te wonen.

Onder meer Bryan Cranston, Lena Dunham, Amy Schumer, Barbara Streisand, Miley Cyrus, Neve Campbell, Chloe Sevigny, Rosie O'Donell, John Stewart en Cher noemen de VS nog steeds "thuis", en de komieken Schumer en Dunham hebben al gezegd dat ze "maar een grapje maakten".

Bryan Cranston, de acteur die bekend is van "Malcolm in the Middle" en Breaking Bad", zegt nu zelfs dat hij wil dat het presidentschap van Trump goed zal uitvallen. Maar hij is wel opnieuw in de huid gekropen van de leraar/drugproducent Walter White uit "Breaking Bad" om de draak te steken met de benoemingen van Trump in het programma "Saturday Night Live". Walter White werd daar voorgesteld als het nieuwe hoofd van de DEA, de drugbestrijdingsdienst van de VS.

A2014

Meest gelezen