Vrijdagnacht gevaarlijk glad: "Stel zoveel mogelijk verplaatsingen uit"

Vannacht gaat het in het hele land sneeuwen. Van aan de kust tot in de Ardennen zal ons land opnieuw bedekt worden door een winters tapijt. In de loop van vrijdagnacht wordt "code oranje" van kracht en wordt afgeraden om de weg op te gaan.
Archieffoto

Het kan tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag gevaarlijk glad worden op de weg. In de loop van de nacht gaat het hele land over in "code oranje". Daarbij raadt het KMI verplaatsingen af. "Deze gladheid zal het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken. Hou daarom voldoende afstand in het verkeer en tracht uw verplaatsing zoveel mogelijk uit te stellen. Wees dus voorzichtig en geduldig", klinkt het.

Het zal dit weekend sneeuwen, maar sneeuwliefhebbers verheugen zich het best niet te hard, waarschuwt weerman Frank Deboosere. "Laat me duidelijk zijn: grote hoeveelheden sneeuw moeten we de komende dagen niet verwachten. In elk geval onvoldoende om sneeuwmannen te maken of met sneeuwballen te gooien", zegt Deboosere.

"Vanaf middernacht trekt een regenzone heel traag van west naar oost over ons land. Door de vriestemperaturen krijgen de buien een winters karakter, maar de sneeuw gaat al snel over in regen, die aanvriest. Let dus zeker op voor ijzel, als je de weg op moet", waarschuwt hij. "De Engelse term voor ijzel, "black ice", geeft aan hoe gevaarlijk het fenomeen is: je ziet het niet, maar het maakt het wegdek wel spiegelglad."

En morgen?

Tegen de ochtend sneeuwt het dan ook in het centrum van het land. "Ook hier zal de sneeuwval snel overgaan in gewone regenbuien die aanvriezen. De weinige sneeuw die valt, zal zeker wel blijven liggen. Pas tegen zaterdagavond zijn de temperaturen in het centrum van het land weer positief", aldus Deboosere.

"Aan de kust warmt het morgen sneller op: tegen de namiddag zal het kwik daar oplopen tot 7 graden. Zondag wordt het in Laag- en Midden-België om en bij de 6 graden en is de vrieskou weer voorbij."

"Verse sneeuw in de Ardennen"

Ook de Oostkantons, waar verschillende skipistes intussen zijn opengegaan, krijgen een beetje verse sneeuw. "Daar blijft het morgen wel vriezen, dus de skicondities blijven er optimaal", zegt Deboosere. "In de nacht van maandag op dinsdag gaat het daar bovendien opnieuw sneeuwen. Pas later in de week warmt het ook in de Ardennen weer op."

Bekijk het meest recente weerbericht:

Bekijk: winter heeft grote delen van Europa stevig in de greep

Ook in andere delen van Europa is er een stevige winterprik. Onder meer in Polen, de Balkanlanden en Italië. De regio die eerder dit jaar getroffen werd door een aardbeving, en nog steeds in puin ligt, is er nu bedolven onder een witte laag sneeuw.

Meest gelezen