Welke artiesten moeten we dit jaar in de gaten houden? BBC lijst ze weer op

Wie moeten we op muzikaal gebied dit jaar in de gaten houden? Het is een vraag die de Britse openbare omroep naar jaarlijkse gewoonte beantwoord heeft in zijn BBC Sound of 2017. Opvallend: de 23-jarige soulzangeres Ray BLK staat op de eerste plaats en steekt zo de meer populaire Rag 'n' Bone Man voorbij.

Het is ondertussen een goede traditie geworden. Bij de start van een nieuw jaar laat de BBC meer dan honderd muziekkenners bepalen wie dé muzikale hype van het komende jaar zal worden. Dat die mensen een goede glazen bol hebben, is al meermaals uitgekomen. Zo stond in het verleden onder meer Years & Years (2015), Sam Smith (2014), Ellie Goulding (2010) en Adele (2008) bovenaan in het lijstje.

Het gezelschap muziekkenners heeft zich ook dit jaar over een hele resem artiesten gebogen en hebben hun top vijf klaar.

1. Ray BLK

Op de eerste plaats staat de soulzangeres Ray BLK. Opvallend: de 22-jarige artieste kan momenteel nauwelijks een miljoen Spotify-streams en 3.000 Facebookvolgers achter haar naam noteren. Bovendien heeft ze (nog) geen platencontract, een unicum in het lijstje van winnaars van de poll.

Het gebrek aan een platencontract is volgens de zangeres bovendien heel bewust. "De industrie verandert. Ik heb het gevoel dat ik mijn autonomie nodig heb momenteel." Zonder platencontract houdt ze alle rechten op haar muziek voorlopig dus stevig zelf in handen.

De overwinning noemt ze zelf "surreëel". "Ik leef in een droom."

2. Rag 'N' Bone Man

Rag 'N' Bone Man is een Britse singer-songwriter die al een aantal jaar bezig is, maar die we hier bij ons vooral kennen van zijn recente hit "Human".

3. Raye

Popzangeres Raye mag dan wel nog maar 18 jaar zijn, ze kan al een indrukwekkend oeuvre voorleggen. De afgelopen acht jaar heeft ze dan ook heel intensief nummers geschreven, gezongen en opgenomen.

4. Jorja Smith

Jorja Smith startte nog maar een jaar geleden met het maken van muziek. Haar eerste nummer ging over de onrechtvaardigheid bij de politie. De soul van de 19-jarige uit West Midlands mag volgens de jury op de vierde plaats staan.

5. Nadia Rose

Op de vijfde plaats staat de 23-jarige rapster Nadia Rose. Twee jaar geleden combineerde ze nog haar studies met shiften van 12 uur in een winkel om rond te kunnen komen, vandaag is ze binnen het genre een naam die wel een belletje doet rinkelen.

Meest gelezen