Wie betaalt de muur van Trump, de VS of toch Mexico?

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump wil een muur bouwen aan de grens met Mexico. Dat is bekend. Alleen blijft hij verwarring zaaien over wie die muur zal betalen. De Mexicanen, zei Trump tijdens de kiescampagne. Zijn overgangsteam suggereert echter iets anders. Wat dan weer genuanceerd werd door Trump zelf in een tweet.

Het overgangsteam van Donald Trump heeft namelijk aan de Republikeinse leiders in het Congres duidelijk gemaakt dat Trump wil dat het Congres betaalt voor de muur die hij tussen Mexico en de Verenigde Staten wil bouwen. Dat melden Republikeinse bronnen uit het Huis van Afgevaardigden aan CNN.

Daarmee zou Trump nog maar eens een belangrijke belofte uit zijn campagne breken, namelijk dat hij Mexico zou verplichten om te betalen voor die muur. Via Twitter laat Trump intussen weten dat Mexico de muur later zal terugbetalen. Of daarover een akkoord is met Mexico, zegt hij niet. Mogelijk komen daarover vragen op de langverwachte eerste persconferentie sinds zijn verkiezing, die volgende week woensdag gehouden wordt.

10 miljard dollar

In oktober suggereerde Trump voor het eerst al dat Mexico de VS de kosten voor de muur zou moeten terugbetalen. Dat herhaalt hij vrijdag in een tweet. "De oneerlijke media schrijven niet dat het geld waarmee de Grote Muur betaald wordt (om tijd te winnen) later terugbetaald zal worden door Mexico!".

Volgens het Trump-team hebben ze de toelating om een muur te bouwen, door een wet uit 2006 die George Bush nog liet stemmen. Er is echter nog geen geld om de bouw te betalen. "Als we die toelating, die al tien jaar oud is, financieren, dan kunnen we het proces starten om Trumps campagnebelofte om de grens te beveiligen, in te lossen," zegt de Republikein Luke Messer. De Republikein gaf toe dat het om veel geld gaat, "maar het is een kwestie van prioriteiten." In een vorig jaar ingediend wetsvoorstel staat dat het prijskaartje 10 miljard dollar kan zijn.

Meest gelezen