Winkelketen Casa schrapt 50 banen

Winkelketen Casa verhuist het distributiecentrum in Itegem naar Olen. Daarbij gaan 50 banen verloren. Dat heeft de keten bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. De aankondiging is geen verrassing voor de vakbond.

Casa wil de logistieke activiteiten van Itegem verhuizen naar een nieuw distributiecentrum van Domus Logistics in Olen, dat ook deel uitmaakt van de Casa holding. "Het centrum in Itegem sluit, in Olen wordt een nieuw magazijn gebouwd", aldus een woordvoerster.

In Itegem zijn 123 medewerkers aan de slag. Het collectief ontslag slaat op 47 arbeiders en 3 bedienden. De rest zou aan de slag kunnen in Olen.

Plan Casa 20.20

De intentie tot collectief ontslag maakt deel uit van een nieuw plan: Casa 20.20. Met dat plan reageert de keten op de omzet die onder druk staat van "een veranderend concurrentielandschap, bijhorende toename van digitalisering en de alsmaar sneller evoluerende tendensen op de markt", aldus het bedrijf in een persbericht.

De 80 winkels in België en het winkelpersoneel blijven buiten schot. Er komt wel een nieuwe commerciële strategie, die stap voor stap in de winkels zal worden uitgerold. De keten zet ook in op verdere expansie in België, Italië, Spanje en Portugal.

Geen verrassing

Volgens vakbondssecretaris Marc Jacobs (LBC) zat de verhuis al een tijd in de pijplijn. In december was nog een verzoeningsvergadering gepland over de toekomst van het magazijn in Itegem. Het personeel dat de overstap maakt naar Olen kan in principe aan de zelfde loon- en arbeidsvoorwaarden aan de slag.
Het personeel in de winkels wordt niet getroffen door de herstructurering, maar toch is er volgens de secretaris ongerustheid. "De laatste twee jaar zijn er ettelijke verlieslatende winkels gesloten."

Volgens Jacobs staat de Casa-omzet al jaren onder druk, onder meer door de komst van nieuwe winkelketens, met name Action.
Bij de van oorsprong Belgische winkelketen Casa werken zowat 3.400 mensen, waarvan zo'n 570 in België. Het assortiment van de winkelketen bestaat voornamelijk uit geschenk- en decoratieartikelen, huishoudartikelen, textiel, badkamerartikelen en kleine meubelen.

Casa maakte lange tijd deel uit van de Blokker-holding. Casa is nog steeds eigendom van de familie Blokker, maar maakt geen deel meer uit van de consolidatiekring van de holding.

Meest gelezen