"Minstens 60 doden" bij bomaanslag in noorden van Syrië

In Syrië zouden bij een aanslag met een bomauto minstens 60 mensen zijn omgekomen in de stad Azaz, in de noordelijke provincie Aleppo. Daarnaast zouden ook tientallen gewonden zijn gevallen bij de ontploffing op een markt voor een gerechtsgebouw.
(Archieffoto uit Azaz)

Azaz, dat stevig in handen is van de rebellen, is wel vaker het doelwit van aanslagen door terreurgroep IS. Op 17 november kwamen nog 10 tot 25 mensen om bij een aanslag. Een maand eerder kostte een ontploffing aan een controlepost aan 17 mensen het leven.

De bomauto ontplofte aan gerechtsgebouw op 7 kilometer van de Turkse grens. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van 19 doden, andere bronnen maken melding van 40 tot 60 doden.

Azaz is van strategische belang voor Turkije. De stad ligt niet ver van de Turkse stad Kilis waar slachtoffers naartoe worden gebracht voor behandeling. Duizenden mensen vanuit de hele provincie verblijven ook in Azaz, inclusief de vluchtelingen uit de stad Aleppo.

Rusland, Turkije en Iran dringen aan op vredesgesprekken later deze maand in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. 

Meest gelezen