"Ten oosten van Brussel blijft het de hele dag nog glad"

Na de sneeuwval van de afgelopen nacht is het op enkele slippartijen en ongevallen relatief rustig gebleven op de weg vandaag. Het KMI waarschuwde vanochtend iedereen die de weg op moest met code oranje, omdat het gevaarlijk glad kon zijn. Weerman Frank Deboosere benadrukt dat bestuurders de hele dag nog voorzichtig moeten blijven omdat het in het centrum en het oosten van het land nog glad kan zijn.

In de loop van afgelopen nacht is een neerslagzone van noordwest naar zuidoost over ons land getrokken. "De sneeuw is overal vrij snel overgegaan in aanvriezende motregen", vertelt weerman Frank Deboosere. "De bodem is bevroren en dat zal nog even zo blijven. Je moet dus voorzichtig blijven op de weg. Zeker ten oosten van Brussel blijven de wegen nog glad door de ijzel."

Rond 17 uur vanavond waren de temperaturen nog altijd negatief in het centrum en in het oosten van het land. "Aan de kust kijken ze met verbaasde blikken naar alle sneeuwtaferelen want daar ligt geen wit tapijt", aldus Deboosere. "Pas in de loop van volgende nacht klimmen de temperaturen overal in Vlaanderen weer boven het vriespunt." In Hoog-België blijft het vriezen. Daar heeft het in de loop van de voormiddag nog gesneeuwd.

1.500 ton strooizout

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn de hele nacht in de weer geweest om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. In totaal werd er 1.500 ton strooizout gebruikt. "We hebben in heel Vlaanderen gestrooid, zowel op de gewestwegen als de snelwegen", zegt Veva Daniëls.

Ook vanmorgen bleef Wegen en Verkeer middelen inzetten om de wegen vrij te maken. Weggebruikers wordt aangeraden om niet noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen. "Door de hevige sneeuwval zijn op sommige plaatsen mogelijk toch niet alle rijstroken vrij. Onze mensen blijven daarom de hele ochtend paraat. We willen weggebruikers vooral aanraden om voorzichtig te zijn op de baan, want op sommige plaatsen kan het gevaarlijk glad zijn."

"Wegen en voetpaden blijven glad"

Er zijn vanmorgen enkele ongevallen gebeurd, maar volgens VRT-verkeersanker Hajo Beeckman viel de situatie best mee. "Het winterweer heeft vanmorgen geleid tot enkele slippartijen, onder meer op de Antwerpse ring. Op de grote snel- en gewestwegen zijn er sinds de middag geen problemen meer, al ligt er op de linkerrijstrook vaak wel nog sneeuw of smurrie", waarschuwt Beeckman.

"Algemeen moet je een iets langere reistijd incalculeren. Wees alert, ook als je op het eerste gezicht geen sneeuw of ijs ziet liggen. Het blijft de hele dag uitkijken - zeker op lokale wegen -, behalve in het uiterste westen van het land waar het al dooit."

Volgens Beeckman zijn er in de loop van de ochtend zeker tien aanrijdingen gebeurd - de meesten zonder veel erg -, al is het niet duidelijk of die allemaal veroorzaakt zijn door het winterweer. Op de E314 is in de buurt van het uitrittencomplex Zonhoven-Houthalen een auto tegen een boom terechtgekomen. De bestuurder is bij die aanrijding lichtgewond geraakt.

Onder meer op de E40 in Jabbeke en de E17 in de buurt van Lokeren zijn enkele ongevallen gebeurd. In Zele, bij Lokeren, is één dode gevallen bij een ongeval met een bestelwagen. De bestuurder verloor de controle over het stuur en belandde in de berm.

Openbaar vervoer

Ook de bussen en trams van De Lijn hadden te kampen met de wintertoestand op de weg, maar de hinder bleef al bij al vrij beperkt.

"We hebben hier en daar wat vertragingen, omdat onze chauffeurs op bepaalde plaatsen wat trager moeten rijden. Maar onze passagiers moeten eigenlijk maar rekening houden met vertragingen tot 10 minuten", zegt  Astrid Hulhoven van De Lijn. "Omdat we uiteraard wisten dat het zou sneeuwen, hebben we op verschillende plaatsen extra dispatchers opgeroepen, om meer ogen te hebben die de situatie op het terrein kunnen opvolgen."

Niet vergeten: ruim de sneeuw op uw stoep

Iedereen is verplicht om de stoep voor zijn deur veilig te houden.  Als er iemand voor je deur uitglijdt, dan ben jij daar verantwoordelijk voor. Wie niet in staat is om zelf sneeuw te ruimen, kan vaak een beroep doen op de bevoegde stads- of gemeentediensten.

Meest gelezen