Argentinië rouwt om schrijver Ricardo Piglia

De Argentijnse schrijver van romans en kortverhalen Ricardo Piglia is overleden op 75-jarige leeftijd. Dat heeft zijn uitgever Anagrama gemeld. Piglia is een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers uit Argentinië. Hij leed al enkele jaren aan de neurologische ziekte ALS.
AP2011

Ricardo Puglia publiceerde zijn eerste bundel kortverhalen "La invasión" (De invasie) in 1967 en schreef daarna nog vijf romans en verschillende bundels met verhalen en essays.

Hij raakte bekend bij het grote publiek met "Respiración artificial" (kunstmatige ademhaling) (1980), een detectieveroman waarin ook het bloedige verleden van Argentinië aan bod komt. De roman wordt beschouwd als een keerpunt in de Argentijnse literatuur.

Piglia kreeg verschillende literaire prijzen tijdens zijn carrière. Zo kreeg hij in 2011 de Venezolaanse Premio Rómulo Gallegos voor zijn roman "Blanco nocturno", die onder de titel "Doelwit in de nacht" vertaald werd in het Nederlands. In 2015 kreeg hij de Spaanse Premio Formentor de las Letras voor zijn volledige oeuvre.

De Argentijnse schrijver gaf ook les aan de Amerikaanse universiteiten van Harvard en Princeton. Piglia schreef ook verschillende filmscenario's en zijn roman "Plata quemada" ("Brandend geld") werd verfilmd door Marcelo Pineyro. Die won voor zijn adaptatie de Premio Goya voor beste Spaanstalige buitenlandse film in 2001.

Vier jaar geleden stelden dokters vast dat Piglia aan ALS leed. De schrijver stierf vrijdag op 75-jarige leeftijd in Buenos Aires.

Meest gelezen