Blaasinstrumenten minder in trek in deeltijds kunstonderwijs

De interesse in klassieke blaasinstrumenten in het deeltijds kunstonderwijs is het voorbije decennium fors afgenomen en de accordeon is in opmars. Dat blijkt uit de cijfers die minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vrijgaf op vraag van Vlaams Parlementslid Vera Celis (N-VA) en waarover Het Nieuwsblad vandaag bericht. Bijna de helft van de bijna 70.000 leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs blijft kiezen voor de piano en de gitaar.

De interesse van leerlingen in het deeltijds muziekonderwijs voor de klassieke blaasinstrumenten saxofoon, klarinet en trompet is het voorbije decennium fors afgenomen.

Bijna de helft van de 67.180 leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs kiest voor piano (30 procent) of gitaar (17 procent). Dat is nagenoeg hetzelfde cijfer als tien jaar geleden.

De keuze voor blaasinstrumenten is opvallend gedaald. De altsaxofoon kent een terugval met meer dan 60 procent tot 2.865 leerlingen. Ook de klarinet, de dwarsfluit en de tuba gaan stevig achteruit. De accordeon daarentegen is in opmars, met vandaag 1.458 leerlingen. Dat is meer dan 500 procent meer dan tien jaar geleden.

BOST Anne Sophie / SUNSET

"Geen verontrustende tendens"

Vlaams Parlementslid Vera Celis vindt de tendens niet verontrustend, maar ze vindt het wel belangrijk dat de leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs de keuze blijven behouden voor het aanleren van een blaasinstrument.

"De top drie piano, gitaar en viool maakt zowel voor jongeren als voor volwassenen de top drie uit. Dat heeft te maken met de tijdsgeest. Het aanbod van muziek op radio en televisie beïnvloedt de keuze van een instrument en die instrumenten zijn nadrukkelijk aanwezig", aldus Celis.

Celis verwijst ook naar de tijdsgeest als verklaring voor de terugval van de interesse in klassieke blaasinstrumenten. "Het is belangrijk dat het deeltijds kunstonderwijs die instrumenten blijft aanbieden en ook voorstelt aan de leerlingen. Dat is vandaag nog steeds het geval", aldus Celis.

© Image Source, all rights reserved.

Meest gelezen