Crombez: "Geef iedereen volwaardig pensioen na 42 jaar carrière"

Geef iedereen een basispensioen na 42 jaar werken. Dat is het voorstel van SP.A-voorzitter John Crombez. In een weekendinterview met Het Laatste Nieuws hamert Crombez op het belang van investeringen in de sociale zekerheid en waarschuwt hij voor het mogelijke einde van de regering Michel.

"Wie op zijn 18e begint te werken, stopt op 60. Wie begint op zijn 24e, stopt op 66. Ben je tijdens je loopbaan ziek, zorg je tijdje voor de kinderen of zit je even zonder job: dan blijft de teller lopen", legt Crombez zijn voorstel uit. "Hoe meer je werkt, hoe hoger je pensioen. Maar iedereen heeft recht op een basisbedrag. We garanderen elke jongere een basisloon na school en een basispensioen later."

Crombez wil die pensioenen naar eigen zeggen betalen "door naar de grote getallen te durven kijken". "Je mag niet besparen op de kerntaken van de overheid: veiligheid, zorg, onderwijs, cultuur. Halveer de subsidies voor bedrijven. Snoei in de subsidies voor bedrijfswagens. En bestel vooral geen absurd hoog aantal nieuwe straaljagers voor buitenlandse operaties, als je niet eens genoeg geld vindt om je binnenlandse veiligheid te garanderen. (...) We hebben geen geld te kort, maar we geven het verkeerd uit."

"Over en uit met regering-Michel"

Volgens Crombez gaat het momenteel de verkeerde richting uit met ons land. Hij pleit voor duidelijke keuzes. "Een paar koterijen toevoegen aan wat er al staat, zal niet helpen. We moeten mensen zekerheid bieden. Besteed 30% van de NV België aan de sociale zekerheid, nu als het moet en straks als het nodig is."

De SP.A-voorzitter heeft weinig vertrouwen in de huidige federale regering. "Ze hadden 5 jaar tijd om te regeren, maar ze hebben niets opgelost. Ik zie het niet meer goedkomen met de regering-Michel. Er zitten er genoeg in de meerderheid die elkaar grondig beu zijn en niet eens meer de moeite doen om dat te verbergen. Of de regering daarom ook valt? Ik vrees dat de kiezer dat niemand zou vergeven. Geen enkele klassieke partij, ook ons niet."

Meest gelezen