Europa kreunt onder winterkou, mensen vriezen dood in Polen en Italië

In tal van Europese landen zakken de temperaturen dezer dagen fors onder de 0 graden Celsius. Onder meer in Nederland leidt dat tot tientallen ongevallen op de weg. In Polen en Italië zijn mensen doodgevroren. In Turkije is Istanbul verlamd door een sneeuwstorm.
2017 Anadolu Agency
In Istanbul is sinds gisteravond 40 centimeter sneeuw gevallen.

Niet alleen bij ons is het bar koud, ook de rest van Europa is in de greep van de winter. In Nederland heeft dit de afgelopen nacht tot tal van ongevallen op de weg geleid. Volgens de Rijkswaterstaat stond de teller om 10 uur al op 244 aanrijdingen op snelwegen alleen al. Sinds 21 uur gisteravond is nochtans 7,2 miljoen kilo zout gestrooid.

Vooral in het oosten van Nederland blijft het spekglad op de weg. In het westen van het land treedt de dooi stilaan in en begint de situatie te verbeteren. Toch zijn op de luchthaven van Schiphol tientallen vluchten geannuleerd. Een derde van de vliegtuigen vertrekt met vertraging.

Sneeuwstormen

In Oost-Europa is de toestand nog veel erger. Onder meer in Rusland zijn bij sneeuwstormen de voorbije dagen al tien doden gevallen. Daar vieren gelovige christenen momenteel Orthodox Kerstmis. Omdat veel mensen dan buiten komen, zal het aantal slachtoffers waarschijnlijk nog oplopen.

De voorbije twee dagen zijn in Polen al tien mensen doodgevroren. Daar duikt de temperatuur in sommige regio's tot 20 graden onder nul. Gisteren zijn zeven mensen dood aangetroffen, de avond voordien drie. Sinds 1 november zijn in het land nu al 53 mensen door de kou omgekomen. Weinig verrassend lopen vooral daklozen gevaar.

Ook in Italië zijn de afgelopen 48 uur zeven mensen doodgevroren, zo melden de autoriteiten. Vijf van de slachtoffers zijn daklozen, onder wie twee Polen. Centraal-Italië krijgt het het hardste te verduren. Diezelfde streek is in augustus en oktober door een reeks zware aardbevingen getroffen. Het openbaar vervoer is zwaar verstoord. De luchthavens van Brindisi en Bari zijn gesloten. Het blijft nog het hele weekend sneeuwen.

Bosporus

In Istanbul is sinds gisteravond liefst veertig centimeter sneeuw gevallen. Dat leidt tot chaotische situaties op de weg in de Turkse miljoenenstad. Ook het luchtverkeer is zwaar verstoord. Turkish Airlines heeft minstens vijfhonderd vluchten geannuleerd.

De autoriteiten hebben alle verkeer over de Bosporus stilgelegd. Dat is een van de drukste verkeersaders ter wereld. Ook het ferryverkeer dat de beide oevers van de zeestraat met elkaar verbindt, ligt plat. Naar alle verwachting blijft het nog de hele dag sneeuwen.

Meest gelezen