Israël snoeit in bijdragen aan VN na resolutie over nederzettingen

Uit protest tegen de resolutie van de Verenigde Naties die de Joodse nederzettingen in Palestijns gebied veroordeelt, zal Israël snoeien in zijn bijdrage aan de internationale organisatie. Dat zegt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Israëlische televisie draagt het land jaarlijks 38 miljoen euro bij aan de VN.

"Israël heeft beslist om voor 2017 een significant deel van de jaarlijkse bijdrage, ongeveer 6 miljoen dollar, op te schorten", zegt een woordvoerder van het ministerie. Dat bedrag komt overeen met het geld dat de VN vrijmaken voor "anti-Iraëlische organisaties", luidt het.

De beslissing van Israël is een reactie op de resolutie die op 23 december door de Veiligheidsraad werd gestemd. Daarin wordt van Israël geëist dat het land stopt met het bouwen van nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

De Verenigde Staten onthielden zich als enige en lieten daarmee voor de eerste keer sinds 1979 na hun veto te gebruiken tegen een VN-resolutie waarin de Israëlische nederzettingen worden veroordeeld.

Meest gelezen