Kan grassap een alternatief zijn voor het klassieke strooizout?

In Nederland test de Technische Universiteit Delft of grassap kan dienen als strooizout voor de openbare weg. Het sap geperst uit bermgras smaakt namelijk vrij zout. Dat ontdekte landbouwingenieur Hillebrand Breuker per toeval. Voorlopig wordt het sap alleen getest in een laboratorium. Maar de onderzoekers willen er graag een Europees project van maken om een grootschalige test uit te voeren in de praktijk.
WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De winter heeft toegeslagen. Er is vannacht zo'n 1.500 ton zout gestrooid, een efficiënte maar niet meteen een milieuvriendelijke oplossing. Toch wordt er al een tijdje nagedacht over alternatieven voor het zout. Zo wordt aan de Universiteit van Delft sap uit bermgras getest. 

De Nederlandse landbouwingenieur Hillebrand Breuker kwam op het idee. Hij onderzocht of het maaisel van bermgras iets extra's kon opleveren. In eerste instantie werden vezels voor papier of voor isolatie overwogen. Maar Breuker proefde ook van het sap dat overbleef. "Het smaakte best zout en toen viel het plaatje voor gladheidbestrijding", legt Breuker uit in het Radio 1-programma "Bonus".  

Alle planten bevatten immers mineralen zoals calcium of magnesium, en blijkbaar ook natrium. Breuker werkt nu samen met de Universiteit van Delft om het grassap te onderzoeken in laboratoria. "De concentraties zijn voorlopig te laag", meldt hij. "We moeten eerst theoretisch goede testen doen vóór we het in de praktijk brengen."

Breuker denkt aan een Europees project -met Europese subsidies- om een grootschalige praktijktest uit te voeren. De wegen besprenkelen met grassap zou alvast ecologische voordelen bieden. Het onderzoek is genomineerd voor de InfaTech Innovatieprijs 2017.  

Central European News (CEN) accepts no liability for any damages, loss or legal action resulting from the use of images supplied. The publication of images supplied in any format is solely at your (the publishers) discretion & risk. Copyright always remains with CEN ©. Minimum Repro Fee in the UK is £ 150.00. All Fees must be agreed before publication with CEN or with CEN approved agents abroad. All Rights Reserved. Publication of any images is acceptance of these terms and conditions. For reproduction rights contact photo@cen.at, +43 1 812 12 87 21

Meest gelezen