Landuyt: "De SP.A is te weinig bezig met de essentie"

Vlaams parlementslid en burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (SP.A) haalt in een interview met Het Nieuwsblad uit naar de partijleiding. De voorbije 25 jaar heeft hij naar eigen zeggen nooit de behoefte gevoeld om openlijk kritiek te geven. "Maar nu kan ik niet anders, want de SP.A is te weinig bezig met de problemen van de mensen."

"Ik maak me vooral zorgen over ons gebrek aan zelfvertrouwen", zegt een bezorgde Landuyt, die naar eigen zeggen "vanuit het rustige Brugge anders kijkt naar de Wetstraat".

"Het is alsof we ­beschaamd zijn om alles wat we in het verleden hebben gedaan, en nu weer helemaal opnieuw van nul moeten ­beginnen. (...) De discussie over een mogelijke ­samenwerking met PVDA is daar het beste voorbeeld van. Wij moeten als grote partij toch niet luisteren naar de oplossingen die PVDA voorstelt? We delen wel dezelfde verontwaardiging, maar daar stopt het."

Volgens Landuyt is zijn partij te veel met bijzaken bezig. Hij noemt de discussie over het bijpassen van het tekort in de sociale zekerheid als tekenend voorbeeld. "Ik snap niet dat we zo'n structurele aanval op onze core­business zomaar laten passeren. Waar waren onze mensen om te reageren? (...) Het is meer dan ooit nodig om in de bres te springen voor de sociale bescherming, zeker nu CD&V dat niet meer doet."

"Uitgaan van eigen sterkte"

De SP.A moet volgens de Brugse burgemeester geen tijd steken in het "salonfähig maken van de PVDA", maar uitgaan van haar eigen sterkte en bezig zijn met de problemen van de mensen. "We hebben er het programma, de knowhow en de juiste figuren voor. We moeten onze corebusiness niet opzijschuiven om onszelf opnieuw uit te vinden. Het dagelijkse leven vindt nu plaats, en daarmee moeten we bezig zijn. (...) We hebben de kans om een alternatief te bieden voor een kibbelende regering."

Landuyt behoudt zijn vertrouwen in huidig voorzitter John Crombez, al botert het op persoonlijk vlak niet bepaald tussen beide West-Vlaamse kemphanen. " Het is de eerste keer in mijn politieke loopbaan dat ik me vragen stel bij de inhoudelijke lijn. (...) Ik heb altijd vertrouwen gehad in de kameraden. Ik ben vooral heel ongeduldig."

Crombez: "Hervormingen geven oprispingen"

"Hervormingen geven oprispingen. Maar ze zijn nodig en we gaan door." Zo reageert SP.A-voorzitter John Crombez kort en formeel op de kritiek van partijgenoot Renaat Landuyt op de partijleiding van de SP.A.  "Het klopt dat wij de pensioenen moeten redden van de afbraak die vandaag bezig is. En dat doen we ook met ons voorstel dat je na 42 jaar werken op pensioen moet kunnen gaan."