Londen overschrijdt jaarlimiet luchtvervuiling in amper 5 dagen

In Londen is de limiet voor de uitstoot van stikstofdioxide voor heel 2017 in amper vijf dagen overschreden. Dat gebeurde in Brixton Road. Talrijke andere straten in de Britse hoofdstad volgen op de voet.

Het nieuwe jaar is nauwelijks enkele dagen oud of Londen heeft zijn reputatie als kampioen van luchtvervuiling al waargemaakt. In Brixton Road is de jaarlimiet voor de uitstoot van NO2 of stikstofdioxide in nauwelijks vijf dagen bereikt. Dat heeft het London Air Quality Network van King's College vastgesteld.

Europa bepaalt dat het gehalte van deze stof in de lucht niet vaker dan 18 keer per jaar meer dan 200 microgram per kubieke meter op uurbasis mag bedragen. Donderdagavond was het al zover.

Dieselwagens

Het zijn hoofdzakelijk dieselwagens die stikstofdioxide produceren. Elk jaar veroorzaakt dit 5.900 vroegtijdige overlijdens in Londen alleen al. Toch telt de Britse hoofdstad tal van plekken waar de luchtvervuiling welig tiert, zoals Oxford Street, Kings Road, de Strand en Putney High Street.

In 2016 is in die laatste straat de uurlimiet stikstofdioxide meer dan 1.200 keer overschreden. Naar alle verwachting zullen vele straten ook in 2017 al snel in de voetsporen van Brixton Road treden.

Lage-emissiezones

De Britse politiek is niet blind voor het probleem van luchtvervuiling. Eerder deze week heeft burgemeester Sadiq Khan van Londen tien nieuwe lage-emissiezones voor bussen aangekondigd. Dat moet het totale aantal van zulke zones in de hoofdstad op twaalf brengen, onder meer ook in Putney High Street en Brixton. Alles samen wil Khan de komende jaren 875 miljoen pond (1 miljard euro) investeren om de luchtvervuiling aan te pakken.

Ook op nationaal vlak komen politici in actie. In april hebben de Britse parlementsleden luchtvervuiling in het Verenigd Koninkrijk tot een "publieke gezondheidscrisis" uitgeroepen. Een plan om de vervuiling in het hele land in te dijken, is evenwel al twee keer ongeldig verklaard door het Britse Hooggerechtshof.

Meest gelezen