Nana Akufo-Addo legt eed af als president van Ghana

In Ghana heeft Nana Akufo-Addo de eed afgelegd als nieuwe president. De voormalige mensenrechtenactivist wil de corruptie aanpakken, de privésector nieuw leven inblazen en de belastingen verlagen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
archieffoto

De verkiezingen in Ghana werden niet aangevochten en dat was een uitzondering in Afrika vorig jaar. Ghana is een stabiel land in West-Afrika.

"Ik zal de goede mensen van Ghana niet teleurstellen", zei Nana Akufo-Addo tijdens zijn inauguratiespeech. De ceremonie werd bijgewoond door 14 Afrikaanse staatshoofden, onder hen de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari en zijn Keniaanse ambtsgenoot Uhuru Kenyatta.

De 72-jarige Akufo-Addo is een advocaat die in 2008 al eens minister van Buitenlandse Zaken was. In december won hij de verkiezingen met 53,85 procent van de stemmen van zittend president John Dramani Mahama. Hij belooft het land "naar een hoger niveau van ontwikkeling" te leiden en de samenwerking met de buurlanden te verbeteren, om "stabiliteit op het Afrikaanse continent te verzekeren".

De vreedzame machtswissel in het West-Afrikaanse land wordt door de internationale gemeenschap toegejuicht, zeker nu na de verkiezingen in Gambia een politieke crisis heerst. Zittend president Yahya Jammeh, die al meer dan twee decennia aan de macht is, moest daarbij de duimen leggen voor zijn uitdager Adama Barrow, maar weigert op te stappen.

In buurland Ivoorkust zijn er al twee dagen onlusten in verschillende steden. Muitende soldaten zijn er beginnen rondschieten omdat ze meer soldij willen.

Meest gelezen