Orka die 3 mensen doodde overleden in SeaWorld

In SeaWorld in Florida is Tilikum overleden. Dat heeft het dierenpark bekendgemaakt. De orka stond centraal in de documentaire "Blackfish" over de controverse rond het houden en kweken van de dieren in gevangenschap. Tijdens zijn leven doodde hij 3 mensen.

"Met pijn in het hart willen we het nieuws van het heengaan van Tilikum delen, een van de bekendste orka's van SeaWorld." Met die woorden kondigt het dierenpark in Orlando in de Amerikaanse staat Florida de dood van het dier aan op Facebook. De mannetjesorka leed al lang aan een hardnekkige bacteriële longinfectie en is gisteren aan de gevolgen daarvan overleden. Hij was naar schatting 36 jaar.

Tilikum is in 1983 voor de kust van IJsland gevangengenomen. Het Canadese dolfinarium Sealand of the Pacific haalde hem in huis en voerde hem op in shows. Op 20 februari 1991 gleed een trainer tijdens zo'n show in het water tussen Tilikum en twee andere orka's. De dieren sleurden haar onder water en ze verdronk.

(Lees voort onder foto)

Begin 1992 verhuisde Tilikum naar SeaWorld. Ook daar draafde hij in shows op. Op 6 juli 1999 troffen verzorgers een lichaam op de rug van de orka aan. Het ging om een man die zich waarschijnlijk na sluitingstijd had laten insluiten en het bassin was ingedoken.

Op 24 februari 2010 kende een driftbui van Tilikum een derde keer een dodelijke afloop toen hij tijdens een show een trainer het water in trok en naar de bodem van het zwembad sleurde. Ook deze vrouw verdronk.

Kweekprogramma

Tilikum speelde de "hoofdrol" in "Blackfish", een documentaire uit 2013 die het houden van en kweken met orka's in gevangenschap aan de kaak stelde. De film veroorzaakte een grote controverse in de VS. Zowel de bezoekersaantallen als de winstcijfers van SeaWorld gingen de dieperik in.

SeaWorld deed de documentaire af als misleidend en onjuist, maar heeft de voorbije jaren toch verschillende maatregelen genomen. Eind 2015 kondigde het dierenpark aan de shows met de dieren geleidelijk aan af te bouwen. Begin 2016 volgde het nieuws dat SeaWorld stopt met het kweekprogramma van orka's.

Zelf heeft Tilikum ruim 20 jongen verwekt. Hij was bijna 7 meter lang en woog 5.400 kilo. Dat maakte van hem de grootste orka in gevangenschap.

Meest gelezen