Rode Kruis waarschuwt voor "humanitaire crisis" in Britse ziekenhuizen

De overbevolking in tal van Britse ziekenhuizen veroorzaakt een ware "humanitaire crisis" in het Verenigd Koninkrijk. Dat zegt het Britse Rode Kruis. De organisatie vraagt de Britse overheid dringend meer geld in gezondheidszorg en nazorg te pompen.
AUBERT / BSIP

Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen tijdens de koude wintermaanden: een stijging van het aantal patiënten in ziekenhuizen. In het Verenigd Koninkrijk leidt dat dezer dagen tot schrijnende situaties, zo waarschuwt het Britse Rode Kruis. De organisatie spreekt van een "humanitaire crisis".

Grootste probleem is de overbevolking in talloze ziekenhuizen, stelt het Rode Kruis. "De voorbije 24 uur hebben we van 14 spoeddiensten meldingen van overbevolking gekregen", zegt het in een mededeling. Als oorzaak van deze toeloop stipt de organisatie de vertraging aan waarmee veel ziekenhuizen patiënten ontslaan.

Dit heeft dan weer alles te maken met een tekort aan middelen voor nazorg. "Veel patiënten zijn fysiek in orde om naar huis te gaan, maar kunnen dat niet doen omdat de juiste steun en zorg thuis niet beschikbaar is. Het resultaat is dat veel mensen vastzitten in ziekenhuisbedden die nodig zijn voor nieuwe patiënten."

Wie wel vertrekt, is vaak niet beter af. "We zien mensen die zonder kleren naar huis trekken. Ze vallen en worden soms dagenlang niet gevonden. Anderen kunnen zich niet wassen. Als mensen de zorg die ze nodig hebben en verdienen niet krijgen, belanden ze vroeg of laat opnieuw op de spoeddienst en begint de cyclus van voren af aan."

National Health Service

Het Rode Kruis wijst de huidige en vorige Conservatieve regeringen met de vinger omdat die flink hebben bespaard in de National Health Service (NHS). De organisatie vraagt de overheid dan ook met aandrang dringend in de gezondheidszorg te investeren, zowel om de noden op de korte termijn te lenigen als om structureel tot een evenwichtig nieuw model te komen op de lange termijn.

Intussen blijft het Rode Kruis niet bij de pakken zitten en stuurt het vrijwilligers in heel het Verenigd Koninkrijk uit om ziekenhuizen bij te staan. Ze helpen patiënten die zijn ontslagen naar huis terug te keren om zo bedden vrij te maken en kloppen ook bij mensen thuis aan om hen daar de nodige zorg toe te dienen.

Meest gelezen