Sneeuwpret of -ellende: zo beleeft u de winterprik

Afgelopen nacht heeft het in het hele land gesneeuwd. Niet voldoende om grote sneeuwmannen mee te maken, maar het wintertapijt biedt wel inspiratie voor fraaie en idyllische foto's. Een overzicht.

Oost-Vlaanderen

De neerslagzone is vannacht van west naar oost over ons land getrokken. Oost-Vlaanderen heeft de eerste laag sneeuw over zich heen gekregen. De Grote Markt in Sint-Niklaas is volledig bedekt onder een sneeuwtapijt. Ook in Beveren hangt de sfeer van een witte kerst nog in de lucht.

Vlaams-Brabant

Het winterweer laat duidelijk zijn sporen na in het centrum van het land. Woonwijken in en rond Brussel zijn bedekt onder een wit laagje. De Oude Markt in Leuven ziet eruit als een schaatsbaan. Op de Grote Markt wordt een ijsruimer ingezet. In Kortrijk-Dutsel, vlak bij Holsbeek ligt een mooie laag ijs.

IJzel

Het sneeuwtapijt is niet overal in Vlaanderen even dik. Waarin de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen een mooi laagje van enkele centimeters ligt, is de winterse neerslag in West-Vlaanderen beperkt gebleven. Daar heeft het vooral geregend. Die buien zijn aangevroren, wat ijzel veroorzaakt.

Sneeuwpret

Bij de eerste sneeuw van het jaar trekken jong en oud meteen naar buiten om ervan te genieten, op de slee of door sneeuwmannen te bouwen.

Sneeuwellende

Sneeuw is niet altijd een pretje, zeker niet voor wie zijn auto of fiets vrij probeert te maken. Op de weg is het uitkijken geblazen.

En de dieren?

Ook voor de dieren is het vandaag barkoud. Sommigen lijken de sneeuw met een aangepaste winteroutfit wel te waarderen, anderen zijn minder enthousiast.

Ondertussen in de Hoge Venen

Terwijl het deze namiddag in het centrum van het land begint te dooien, blijft het kwik in Hoog-België de rest van de dag onder het vriespunt. De voorbije dagen is onder meer in de buurt van Eupen al behoorlijk wat sneeuw gevallen, die nog even zal blijven liggen. Skiliefhebbers zullen dus nog even hun hart kunnen ophalen in eigen land.

Meest gelezen