Verwarring troef in Ivoorkust na muiterij van soldaten

In het West-Afrikaanse land Ivoorkust heerst grote verwarring nadat gisteren soldaten aan het muiten zijn geslagen. In een korte tv-boodschap belooft president Allasane Ouattara met hun eisen inzake loon en leefomstandigheden rekening te houden, maar vanavond hebben enkele opstandige militairen minister van Defensie Alain-Richard Donwahi een tijd gegijzeld gehouden.

De muiterij begon gisteren in Bouaké, de tweede stad van het land, en breidde zich al snel uit naar Man, een grote stad in het westen van het land. De Ivoriaanse autoriteiten probeerden het protest te sussen, maar lukten daar gisteren nog niet in.

Vanmorgen werden schoten gehoord in een legerkamp in Abidjan, de commerciële hoofdstad van het land. Ook in Bouaké zijn vandaag schoten gehoord. Muitende soldaten hebben wegbarricades opgeworpen op de invalswegen naar verschillende grote steden. 

De Ivoriaanse president Alassane Ouattara is in allerijl vanuit Ghana teruggekeerd, waar hij de eedaflegging van de nieuwe president had bijgewoond. Vanavond raakte bekend dat er een akkoord met de muitende militairen is bereikt waarbij de eisen van de muiters worden ingewilligd. In een tv-toespraak bevestigde Ouattara vanavond dat hij met de eisen van de militaire rekening zal houden. De militairen willen meer loon en betere levensomstandigheden.

"Het is achter de rug", zegt een woordvoerder van de militairen. Vannacht zou het leger nog niet terugkeren naar de kazernes om te voorkomen dat sommigen zouden gaan plunderen. Maar blijkbaar zitten niet alle muiters op dezelfde lijn, want in Bouaké hielden muitende militairen minister van Defensie Alain-Richard Donwahi gegijzeld, die met hen was komen onderhandelen. Vanavond laat zouden ze hem hebben vrijgelaten. 

De integratie van de voormalige rebellen in het leger en de uitbetaling van de soldij vormen al jaren een pijnpunt in Ivoorkust. Het leger roerde zich overigens al een keer in 2014.

Meest gelezen