Zuivering in Turkije gaat voort: opnieuw 6.000 mensen ontslagen

De Turkse autoriteiten hebben opnieuw meer dan 6.000 mensen de laan uitgestuurd in het kader van de zuiveringsactie na de mislukte staatsgreep in juli. Dat blijkt uit drie decreten die in het Turkse staatsblad werden gepubliceerd. Intussen hebben "meer dan 100" families van Turkse NAVO-officiers asiel in ons land aangevraagd.

2.687 agenten, 1.699 ambtenaren van het ministerie van Justitie, 838 werknemers van het ministerie van Volksgezondheid en nog enkele honderden ambtenaren van andere ministeries: zoveel mensen hebben de Turkse autoriteiten de laan uitgestuurd in een nieuwe ontslagronde na de staatsgreep van 15 juli. Daarnaast zijn ook 631 academici en 8 leden van de Raad van State ontslagen, zo staat te lezen in drie decreten in het Turkse staatsblad.

Voorts blijkt uit de decreten dat meer dan tachtig verenigingen worden opgedoekt omdat "hun activiteiten schade toebrengen aan de veiligheid van de staat". Ook wordt vermeld dat Turkse burgers in het buitenland van hun staatsburgerschap kunnen worden beroofd als ze niet binnen de drie maanden terugkeren nadat ze door de Turkse autoriteiten werden teruggeroepen.

De Turkse regering neemt de maatregelen op grond van de noodtoestand die na de couppoging werd ingesteld en die dinsdag opnieuw werd verlengd tot april. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakt ervan gebruik om grootschalige zuiveringsacties op te zetten tegen oppositieleden en vermoedelijke Gülen-aanhangers. De in de Verenigde Staten levende prediker Fethullah Gülen wordt door Erdogan verantwoordelijk geacht voor de mislukte staatsgreep. Bij de zuiveringsacties werden al meer dan 41.000 mensen opgepakt en meer dan 100.000 mensen ontslagen.

Asiel

Intussen meldt La Libre Belgique dat al "meer dan 100" families van Turkse NAVO-officiers in ons land asiel hebben aangevraagd. De officiers worden door de overheid verdacht van terrorisme, krijgen geen salaris meer en hebben schrik om naar Turkije terug te keren. Negentien hebben dat wel gedaan en zijn in de gevangenis gegooid, aldus een ontslagen kolonel in een interview met de krant. Volgens een interne bron is er ook sprake van folteringen en willekeurige arrestaties.

La Libre Belgique meldt dat 42 van de 53 Turkse officieren in het NAVO-hoofdkwartier in Haren ontslagen zijn, net als 80 van de 100 officieren in de Shape (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) in Casteau, in de provincie Henegouwen. In totaal "zouden ongeveer 450 van de 600 Turkse posten in de verschillende NAVO-basissen (waaronder die in Ramstein in Duitsland, Norfolk in de VS en Napels in Italië) zijn geschrapt", klinkt het.

Meest gelezen