"Bij begin van nieuwe jaar wil ik graag dat sociale partners elkaar vinden"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) heeft in "De zevende dag" een warme oproep gedaan aan de sociale partners om volgende week tot een loonakkoord te komen. "Ik zou graag hebben dat ze bij het begin van dit nieuwe jaar elkaar vinden", sprak Peeters. Volgende week hervat de Groep van Tien, werkgevers en vakbonden samen, de onderhandelingen.

Volgende week zitten de sociale partners opnieuw aan tafel. Ze zitten samen om de loonontwikkeling voor de volgende twee jaar vast te leggen. Dat zijn niet altijd de meest makkelijke gesprekken. Dat weet iedereen, zeker ook minister Peeters.

Hij doet daarom een "warme oproep" aan de Groep van Tien "om elkaar te vinden". "Zorg er toch voor dat dat sociaal overleg effectief aantoont dat het nog kan werken." De regering kan zelf een akkoord opleggen, maar geeft de sociale partners een kans. "Als de regering dat zelf moet doen...wat komt daar uit? Daar wil ik niet op vooruitlopen", formuleert Peeters het.

Maar de marge om te onderhandelen is wél kleiner geworden, wijst presentator Tim Pauwels zijn gast Peeters erop. De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven heeft de marge vastgelegd tussen 0,9 en 1,2 procent. "We zorgen ervoor dat de concurrentiepositie van onze ondernemingen gevrijwaard wordt én dat de loonkloof niet kan groeien", benadrukt Peeters. "Bovenop die marge kom nog eens de index. Er is ruimte voor een akkoord."

"Niet aan populisme doen"

Peeters werd in "De zevende dag" ook geconfronteerd met een uitspraak van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA): "De meerwaardebelasting afdoen als de oplossing voor fiscale rechtvaardigheid is de mensen écht zand in de ogen strooien. De opbrengst die men voorspelt, daaraan weet je het al: het is gewoon symbolisch. We gaan eens iets doen aan de rijken."

"Hij heeft geen gelijk, als je de vennootschapsbelasting verlaagt, gaat automatisch de waarde van je aandelen stijgen. We willen daar iets aan doen. We moeten dat doen op een verstandige manier, zonder de economie, de kmo's en  de kleine belegger te viseren", geeft Peeters lik op stuk. Waarna de minister plots bemerkt: "Ik heb me voorgenomen aan het begin van het nieuwe jaar niet aan populisme te doen, niet aan goedkope uitspraken te doen."

Kris Peeters aan het woord:

Meest gelezen