"Ja, ik heb al wat wodka’s achter de kiezen"

"Daar zijn de Golden Globes weer. Het evenement waarbij het er veel relaxer aan toe gaat dan tijdens andere prijsuitreikingen en dat is vaak te horen in de toespraken, na het winnen van een beeldje. Samen met veel gratis drank brengen The Globes het beste bij de aanwezigen naar boven." Dat leidt volgens nieuwswebsite Newsy dan ook tot even opvallende als grappige speeches. Wij selecteerden alvast deze 5 opmerkelijke speeches van al even opmerkelijke vrouwen, al dan niet met een glaasje (of meer) achter de kiezen.

In 1996 mocht Emma Thompson het beeldje in ontvangst nemen voor "Sense and sensiblility", gebaseerd op de roman van de Engelse schrijfster Jane Austen. In haar speech probeerde ze een impressie te geven van hoe Austen zelf deze prijs, en de glamour en glitter errond, zou ervaren hebben. Met een heerlijk Brits accent had Thompson het over de pleziertjes van de avond, "despite the inconveniences of heat, noise and overcrowding", maar "thankfully, there were no dogs and no children". Ze liet verschillende filmgrootheden de revue passeren, zoals regisseur Ang Lee ("Who most unexpectedly appeared to understand me better than I understand myself"), filmcomponist Pat Doyle ("A Scot, who displayed the kind of wild behaviour one has learned to expect from that race") en regisseur Sydney Pollack ("His charms and wisdom are so generally pleasing").

In 2006 won Geena Davis een beeldje voor haar rol in de tv-serie "Commander in chief". In haar toespraak diste ze het verhaal op van een meisje dat aan haar jurk trok en haar toefluisterde dat door de rol van Davis "ze ooit presidente zou worden". Met goedkeurend applaus van het publiek, al reageerde ze snel met: "But that didn’t actualy happen." "Maar het kon wel zo gebeurd zijn", voegde ze er lachend aan toe, "op de weilanden van Nebraska bijvoorbeeld". Davis en "a little girl" werden zo onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Voor haar rol in de Amerikaanse sitcom "30 Rock" mocht comédienne Tina Fey in 2009 een Golden Globe ontvangen. Maar dat dat wilde zeggen dat ze goed bezig was, was een brug te ver. Want, aldus Fey, "er is nog altijd het internet, waar er een heleboel mensen zijn die jou helemaal niet graag bezig zien". Tijd voor een welgemeende afrekening dus en Fey somde enkele van haar criticasters op, met de mededeling "Suck it!" er graag aan toevoegend.

Cate Blanchett wond er in 2014 geen doekjes om toen ze haar prijs aanvaardde voor haar rol in de bioscoopfilm "Blue Jasmine". Ze gaf toe al wat wodka’s achterover te hebben geslagen. Iets wat ze in een later interview aan The Telegraph nogmaals bevestigde ("I was a couple of sheets to the wind"). Maar misschien juist daardoor kwam ze uiteindelijk nog grappig uit de hoek toen ze het muziekje dat aangeeft dat er afgerond moet worden verduidelijkte: "Mensen thuis denken dat je sneller begint te praten, omdat je een paniekaanval hebt. Iets wat ik nu toch wel heb!"

Als er iemand is die kan speechen, dan is het ongetwijfeld Meryl Streep. Ze heeft de aanvaardingsspeech dan ook tot een kunstvorm verheven, wat zeker te merken was in 2012, toen ze een beeldje won voor haar rol in "The iron lady". Humor op de haar zo gekende gracieuze manier, met veel overdadig zuchten en wat onherkenbaar gebrabbel ertussen. Het was La Streep op haar best, inclusief een luidruchtige "Oh shit!", toen ze realiseerde dat ze haar leesbril vergeten was. Opnieuw zette ze haar collega-actrices in de bloemetjes, en bedankte ze uiteindelijk God, die dan eigenlijk studiobaas Harvey Weinstein bleek te zijn.

Vannacht worden de Golden Globes voor de 74e keer uitgereikt. Meryl Streep zal er sowieso een speech houden, want ze wordt geëerd met de Cecil B. DeMille-award voor haar hele carrière. Bovendien is ze genomineerd in de categorie "Beste actrice in een musical of komedie", waardoor de kans bestaat dat ze 2 keer mag speechen. Maar dan moet ze wel Emma Stone van "La La Land" verslaan. "La La Land" werd alvast 7 keer genomineerd. Voor de tv-prijzen gingen de meeste nominaties naar "The people v. O.J.Simpson". "Game of thrones" moest tevreden zijn met 2 nominaties. Maar wie kan Lena Headey, Cersei Lannister, verslaan in de categorie "Beste actrice in een bijrol"?

Meest gelezen