"Na de brexit kunnen we geen stukje EU-lidmaatschap behouden"

Het Verenigd Koninkrijk mag niet verwachten dat ze na de brexit nog "stukjes" van het EU-lidmaatschap kan bewaren. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd in een interview met Sky News. De Britse regering is momenteel in volle voorbereiding van de gesprekken over de uitstap uit de Europese Unie.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De formele gesprekken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de brexit zouden moeten starten begin april. Of de Britten deel blijven uitmaken van de eengemaakte Europese markt, is onderwerp van discussie.

May kreeg eerder deze week opnieuw kritiek op haar aanpak van de brexit. Labour beschuldigt de Britse premier ervan dat ze meer aandacht heeft voor de migratieproblematiek dan voor het economische luik van de brexit. Sir Ivan Rogers, de Britse EU-ambassadeur die de brexit mee moest voorbereiden maar ontslag nam, noemt de besprekingen binnen de Britse regering "een zootje".

Volgens May lopen de voorbereidingen van de brexit "allesbehalve chaotisch". In de komende weken belooft ze meer details over de gang van zaken. "Wie de vraag over de vrije Europese markt benadert als een soort "alles of niks", ziet de zaken verkeerd. Ik ben erg ambitieus wat betreft de toekomstige relatie van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie. Maar we moeten wel onze tijd nemen om de complexiteit hiervan goed aan te pakken. Want we stappen eruit. Hier hebben we op 23 juni voor gestemd."

Sturgeon: "Ik bluf niet over nieuw Schots referendum"

Intussen heeft de Schotse premier Nicolas Sturgeon May opnieuw gewaarschuwd voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. "Dit is geen spelletje blufpoker: als er een harde brexit komt, dan stelt dat Schotland voor fundamentele vragen."

Sturgeon is een pleitbezorger van een zogenoemde "soft exit", waarbij het Verenigd Koninkrijk wel deel blijft uitmaken van de Europese eenheidsmarkt. Draait de brexit anders uit, dan wil Sturgeon een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. In september 2014 moest het ja-kamp in het onafhankelijkheidsreferendum nog de duimen leggen. Het merendeel van de Schotten is echter behoorlijk Europeesgezind. Een uitstap uit de Europese Unie zien velen niet zitten.

In een interview met de BBC zegt Sturgeon nu dat May naar haar gevoel nog steeds geen solide brexitplan heeft uitgewerkt. De Britse regering heeft al laten weten dat een speciale deal voor Schotland als onderdeel van de brexit onrealistisch is, maar Sturgeon ziet dat anders. Ze noemt de voorbereiding "frustrerend".

AFP or licensors

Meest gelezen