Beppe Grillo wil met zijn M5S in Europa bij liberale fractie aansluiten

Beppe Grillo, stichter van de populistische Movimento Cinque Stelle (Vijfsterrenbeweging, M5S), wil zich met zijn partij aansluiten bij de liberale fractie in het Europees Parlement. Dat blijkt uit een bericht op zijn blog. De M5S maakt nu nog deel uit van de EFDD (Europa van Vrijheid en Directe Democratie), de fractie van eurosceptici waartoe ook het Britse UKIP behoort. UKIP, tot voor kort de partij van Nigel Farage, ijverde verwoed voor de brexit.

Volgens Grillo komt bij de EVDD blijven neer op "nog 2,5 jaar parlementswerk zonder een gemeenschappelijk politiek doel". De M5S-baas, vaak bestempeld als een "clown", vindt dat UKIP met de brexit haar doel heeft bereikt. Nadat de brexit in de praktijk is gebracht, zitten sowieso geen Britten meer in het Europees Parlement en staat de M5S geïsoleerd.

Zonder de M5S dreigt de EFDD uit elkaar te spatten: de Italiaanse en de Britse partij zijn er de dragende krachten. De fractie bezet momenteel 44 zitjes, waarvan er 20 warm worden gehouden door UKIP-leden en 17 door de Vijfsterrenbeweging.

Groenen niet bereid

Grillo's voorkeur gaat uit naar aansluiting bij de ALDE, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. De grote Alde-standpunten -het behouden van de euro en grotere Europese integratie- staan nochtans haaks op Grillo's ideeën: die wil een referendum in Italië over het uitstappen uit de eenheidsmunt en loopt niet warm voor Brussel. Grillo schrijft, eraan gedacht te hebben de Europese Groenen te vergezellen, maar die waren "niet tot dialoog bereid". Met de M5S erbij zou de liberale fractie de op twee na grootste in het Parlement worden.

De blog van Grillo heeft in politiek Italië al heel wat monden doen openvallen. De sterke man van de Beweging wordt door velen windhaangedrag verweten, niet in het minst door de xenofobe en Eurofobe Lega Nord, tot 2014 nog lid van de EVDD.

Meest gelezen