De Wever zinspeelt op besparingen in sociale zekerheid in 2017

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever zal de federale regering dit jaar nog enkele heel moeilijke beslissingen moeten nemen. De regering moet het budget onder controle zien te krijgen, en dat kan volgens hem alleen door te besparen in de sociale zekerheid. Hij toont zich bereid om een compromis te sluiten, maar schiet een meerwaardebelasting af.

"Deze regering is gemaakt om de economie te herlanceren, en dat lukt vrij aardig", zegt De Wever aan de VRT-radioredactie in de marge van de nieuwjaarsreceptie van de Stad Antwerpen. "Jobcreatie is heel erg goed, de handelsbalans is positief, de economische groei gaat omhoog. Dat zit allemaal snor, maar we moeten wel het budget onder controle krijgen. Daar zullen we een tandje moeten bijsteken en in 2017 nog enkele heel moeilijke beslissingen nemen, want in de verkiezingsjaren 2018-2019 ligt dat moeilijker."

De staatsschuld is onder Michel inderdaad nog opgelopen, en Bart De Wever wil het tij hier absoluut keren. "Als je de begroting op orde krijgt, krijg je ook de schuldgraad in orde. De toestand is niet dramatisch, maar moet wel op orde worden gezet."

"Bereid tot compromis"

Voor De Wever is het simpel. "De essentie is altijd hetzelfde: je mag niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt." Voor een goed begrip: voor de N-VA moet er meer op besparingen worden ingezet. "De grote kostenpost in de begroting is de sociale zekerheid, maar daarop verminderen betekent weinig populaire beslissingen nemen. Ik kan aannemen dat het niet voor iedereen evident is om dat te doen, maar er is geen andere keuze."

Toch stelt De Wever zich mild op. "Wij zijn in elk geval bereid om een compromis te sluiten, dat wil zeggen iedereen in zijn uitgangspunten te respecteren." De toon mag dan wel iets milder klinken, de boodschap verandert eigenlijk niet, zeker niet als het gaat over de piste van de meerwaardebelasting. "Wij vinden dat geen goed idee. De Raad van State heeft dat ook al afgebroken tot op de grond, met argumenten waarvan ik vermoed dat ze correct zijn."

Conclusie volgens De Wever: "We gaan geen dingen doen om ons economisch herstel te fnuiken dat nu zo goed loopt."

Meest gelezen