Duizenden Mexicanen trekken de straat op tegen hogere brandstofprijzen

In heel Mexico zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de verhoging van de brandstofprijzen. Dat gebeurde vreedzaam. Wel kwamen eerder mensen om het leven bij rellen en plunderingen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In Mexico-Stad zijn de manifestanten gisteren in de richting van het centraal gelegen plein Zócalo getrokken. Sommige manifestanten eisten het ontslag van president Enrique Pena Nieto, anderen hadden banners met opschriften als "Olieland zonder geld" of "Neen aan de prijsverhoging voor brandstof (gasolinazo)". Ook in de staten Mexico, Chiapas, Jalisco, Puebla, Guerrero en Nuevo León kwamen duizenden mensen op straat tegen de brandstofprijzen.

De vreedzame protesten vonden plaats na dagen van spanningen en geweld. Sinds woensdag kwamen bij rellen en plunderingen in heel het land al minstens zes mensen om het leven. Minstens twintig anderen raakten gewond. Manifestanten plunderden bovendien 420 winkels, wat ertoe geleid heeft dat veel handelszaken hun deuren gesloten hielden. In totaal werden al 1.500 mensen opgepakt. De organisatoren hadden bij hun oproep om zaterdag op staat te komen expliciet gevraagd om de manifestaties vreedzaam te laten verlopen.

Liberalisering

De spanningen ontstonden op 1 januari vanwege de stijging van de brandstofprijzen. Die maakt deel uit van een plan om de brandstofmarkt in Mexico te liberaliseren en leidde ertoe dat de prijs van brandstof van de laagste rang steeg van 13,98 peso (0,62 euro) naar 15,99 peso (0,71 euro) per liter.

De manifestanten willen dat de prijsverhoging ongedaan wordt gemaakt en eisen het ontslag van president Enrique Pena Nieto. Die laatste heeft al verklaard dat de prijzen niet opnieuw zullen zakken, omdat de kosten voor het niet aanpassen van de brandstofprijzen op lange termijn duurder zouden zijn. Hij roept op rust en kalmte in het land.

Meest gelezen