Londense metro grotendeels plat door staking

In de Britse hoofdstad heeft het metropersoneel voor 24 uur het werk neergelegd. Vervoersmaatschappij Transport for Londen (TfL) waarschuwt voor chaos voor miljoenen pendelaars. Het conflict tussen TfL en de vakbonden draait rond de personeelsbezetting in de metrostations.

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft tot op het laatst geprobeerd te bemiddelen, maar zijn pogingen zijn niet gelukt.

Transport for Londen meldt dat de meeste metrostations in het centrum van Londen gesloten zijn en heeft het over een minimumdienst. Voor morgen worden 150 extra bussen ingezet, maar verwacht wordt dat het voor veel pendelaars morgen sowieso een chaotische dag wordt.

Burgemeester Khan noemt de staking zinloos en blijft naar eigen zeggen beschikbaar voor nieuwe onderhandelingen. Volgens de vakbonden is er te weinig personeel beschikbaar in de metrostations, wat de veiligheid in het gedrang kan brengen. De directie van TfL zegt nieuwe voorstellen te hebben om het probleem op te lossen, maar de bonden zeggen dat de directie telkens weer met hetzelfde voorstel komt, dat volgens hen niet ver genoeg gaat.

Onder Boris Johnson, de vorige Londense burgemeester, zijn bij London Underground 830 banen geschrapt. In veel stations zijn loketten daardoor niet langer bemand. TfL zou bereid zijn 150 nieuwe banen te creëren, maar volgens de bonden moeten dat er minstens 600 zijn.

Meest gelezen