Manuel Valls doet het minder goed in de peilingen

In Frankrijk verliest oud-premier Manuel Valls terrein tegenover zijn belangrijkste uitdager, oud-minister Arnaud Montebourg, in de strijd om de presidentskandidatuur bij de Franse socialisten. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de zondagskrant Journal du Dimanche.
Arnaud Montebourg en Manuel Valls

Bij de eerste ronde zou Valls het nog halen met 36 procent, tegenover 24 procent voor Montebourg en 21 procent voor oud-minister Benoît Hamon. Bij de tweede ronde echter, waaraan alleen de eerste twee van de eerste ronde mogen deelnemen, zou Montebourg het halen met 52 procent, tegenover 48 procent voor Valls. Bij een vorige peiling, een maand geleden, lag Valls nog voorop in de tweede ronde.

Valls geldt als vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de Parti Socialiste, terwijl Montebourg voorstander is van een meer linkse koers.

Net zoals het rechtse Les Républicains houdt de PS open voorverkiezingen om haar presidentskandidaat aan te duiden. De eerste ronde vindt plaats op 22 januari, de tweede op 29 januari.

Andere peilingen geven aan dat noch Valls noch Montebourg enige kans maken om door te stoten naar de tweede ronde van de eigenlijke presidentsverkiezingen. Zoals het er nu naar uit ziet zouden François Fillon van Les Républicains en Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National als eersten uit de eerste ronde op 23 april komen, en zou Fillon het uiteindelijk halen bij de tweede ronde op 7 mei.

Meest gelezen