Muiterij binnen Ivoriaanse leger: rust teruggekeerd na akkoord

In Ivoorkust is de rust vandaag teruggekeerd nadat muitende soldaten vrijdag en zaterdag op verschillende plaatsen in het land amok hadden gemaakt omdat ze een hoger loon en betere leefomstandigheden willen. Gisteren hielden ze zelfs twee uur lang minister van Defensie Alain Richard Donwahi gegijzeld.
AFP or licensors

"Er zijn geen schoten meer gehoord sinds zaterdagnacht. De militairen zijn uit het straatbeeld verdwenen", zegt een AFP-correspondent in Bouake, de op een na grootste stad van het West-Afrikaanse land waar de muiterij vrijdagochtend uitbrak.

De militairen stalen wapens uit politiekazernes in Bouake en blokkeerden belangrijke invalswegen. Al snel breidde de opstand zich uit naar andere steden en zaterdag werden er schoten gehoord binnen een militair kamp in Abidjan. De Ivoriaanse president Alassane Ouattara beloofde rekening te houden met de eisen van de militairen en verklaarde dat er een akkoord was rond de verbetering van hun levensomstandigheden.

Kort na de verklaring van de president hielden de militairen de minister van Defensie en zijn delegatie, die onderhandeld hadden met de militairen in naam van de president, tegen, omdat ze niet akkoord waren met het akkoord. Ze droegen zware wapens en kalasjnikovs. Twee uur later lieten ze hun gijzelaars weer vrij. De minister stapte meteen op het vliegtuig, zonder een verklaring te geven.

President Ouattara riep de soldaten nog op om opnieuw naar hun kazernes te gaan, "zodat we de uitvoering van deze beslissingen in een rustige sfeer kunnen laten verlopen". Hij wees er ook op dat het gedrag van de soldaten "niet de juiste manier is om eisen te stellen".

Ook in de commerciële en politieke hoofdstad Bouake is de rust teruggekeerd.

Meest gelezen