Netanyahu in alsmaar nauwere schoentjes door opgedoken opname van gesprek

In Israël is een opname opgedoken van een gesprek tussen premier Benjamin Netanyahu en een krantenuitgever, waarbij hij de uitgever voorstelt om de oplage van een concurrerende krant te beperken in ruil voor meer positieve berichtgeving over hemzelf. Dat melden verschillende Israëlische media. Hierdoor lijkt de reputatie van Netanyahu verder te worden besmeurd, nadat de premier eerder deze week al is ondervraagd in verband met twee verschillende corruptieonderzoeken.

Tv-zender Channel 2 en de krant Haaretz geven meer details over het gesprek tussen Netanyahu en krantenuitgever Arnon Mozes, uitgever van de krant Yediot Aharonot. Netanyahu zou Mozes hebben aangeboden om de oplage van concurrent Israel HaYom te beperken in ruil voor positieve berichtgeving over de regering. Israel HaYom is een populaire gratis krant van Sheldon Adelson, een rijke Amerikaanse jood bevriend met Netanyahu.

Het is niet duidelijk van wanneer de opname dateert, maar Haaretz meent te weten dat het gesprek verschillende maanden geleden heeft plaatsgevonden. 

Afgelopen week is Netanyahu overigens ondervraagd in verband met twee verschillende corruptieonderzoeken. Een van die zaken gaat over sigaren en roze champagne die Netanyahu en zijn vrouw Sara zouden hebben gekregen van zakenman Arnon Milchan. Het zou gaan om geschenken ter waarde van duizenden dollars. Daarop zou Netanyahu persoonlijk hebben gepleit bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry om Milchan een visum van 10 jaar toe te kennen. 

Over de tweede zaak zijn geen details bekend.

De advocaten van Netanyahu zeggen dat de premier niets verkeerds heeft gedaan. Zelf zegt de Israëlische premier dat er niets uit het onderzoek zal komen. Tzipi Livni, oud-minister en vandaag leider van de Zionistische Unie, zegt dat Netanyahu niet langer de morele autoriteit heeft om premier te zijn.

Meest gelezen