Speciale politie-eenheid in Peking bestrijdt de hardnekkige smog

De politie van Peking krijgt er een speciale eenheid bij: de milieupolitie, meer bepaald om de oorzaken van smog aan te pakken. De agenten zullen specifiek op zoek gaan naar onder anderen illegale vervuilers. Smog is een hardnekkig probleem in de hoofdstad van China en teistert het verkeer en vooral de luchtwegen van heel wat inwoners.

Smog is een gekend fenomeen in Peking. Iedereen kent wel de beelden van Chinezen die rondlopen met een mondmasker. Het is stilaan welletjes geweest en de stad wil het immense probleem aanpakken. De kritiek zwelt ook aan. De milieupolitie zal naar bronnen van luchtvervuiling speuren, waaronder de verbranding van afval en het gebruik van barbecues. 

De burgemeester van Peking heeft alvast beloofd om het lokale gebruik van kolen met 30 procent te verminderen. Kolencentrales (om elektriciteit op te wekken) behoren tot de grootste veroorzakers van smog.

Ook 300.000 sterk vervuilende auto's zullen geleidelijk aan restricties krijgen opgelegd om de stad in te mogen, en 500 vervuilende fabrieken gaan dicht. In sommige crèches en scholen zullen luchtfilters worden geïnstalleerd. Vaak is het voor kinderen en peuters verboden om buiten te spelen wegens de smog. Snelwegen worden zelfs afgesloten door de slechte zichtbaarheid.

"Doekje voor het bloeden"

Volgens China-correspondent Marieke de Vries zijn de acties een "doekje voor het bloeden". "Het gaat natuurlijk niet om die barbecues of het verbranden van afval, maar om de uitstoot van de grote staalfabrieken ten zuiden van de stad", zegt ze op de site van NOS.

"Sinds 2014 zijn veel maatregelen genomen om de smog tegen te gaan en dat ging ook heel goed. Maar in de lente van vorig jaar ontstond er een piek op de huizenmarkt. Daardoor zijn meer bouwmaterialen nodig en draaien de staalfabrieken weer op volle kracht. Eerst merkten we daar niet veel van, want in de zomer en de herfst is er veel wind en dan waait de smog gewoon weg. Maar in de winter blijft het boven de stad hangen."

AP2013

Meest gelezen