Truck rijdt in op groep soldaten in Jeruzalem

In Jeruzalem zijn minstens vier doden gevallen, toen een vrachtwagen op een groep voetgangers inreed. Er zijn minstens 15 gewonden, waarvan twee er erg aan toe zijn. De chauffeur van de truck, een Palestijn met vermeende IS-sympathieën, is ter plaatse doodgeschoten.

De aanrijding gebeurde op de populaire Armon Hanatziv-promenade die uitkijkt op de Oude Stad in het oosten van Jeruzalem, aldus de politie. De vrachtwagen reed er met hoge snelheid in op een groep jonge soldaten in officiersopleiding die net uit een bus stapten.

Een Israëlische buschauffeur die de aanrijding zag gebeuren, vertelt op de Israëlische radio hoe de soldaten die aangereden werden in eerste instantie het vuur openden op de bestuurder. Die stuurde zijn voertuig bij, om daarop op volle snelheid nogmaals over zijn slachtoffers heen te rijden.

Volgens de Israëlische politie gaat het om een aanslag. Bij de aanrijding zijn zeker vier mensen om het leven gekomen en 15 mensen gewond geraakt. Van hen zouden er twee slachtoffers erg aan toe zijn. Bovendien zouden er nog mensen vastzitten onder de vrachtwagen, waardoor de dodentol nog kan oplopen. Volgens de politie zijn de dodelijke slachtoffers - drie vrouwen en één man - allemaal twintigers.

Over de identiteit van de dader is weinig bekend. Het gaat om een Palestijn die afkomstig is uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Hij staat bekend bij de veiligheidsdiensten. De politie heeft hem na de aanrijding meteen geneutraliseerd. Op de eerste beelden is te zien hoe de voorruit van de vrachtwagen doorzeefd is met kogels.

Netanyahu: "Alles wijst op aanslag"

In een eerste reactie op de aanrijding in Jeruzalem laat premier Benjamin Netanyahu (foto) weten dat alles erop wijst dat het om een terroristische aanslag gaat. Volgens Netanyahu was de jongeman, een Palestijn, aanhanger van terreurorganisatie IS. Die heeft de aanslag tot dusver nog niet opgeëist.

De bestuurder van de vrachtwagen kan wel op lof rekenen van de Palestijnse beweging Hamas. Volgens AP heeft hun woordvoerder de aanslag omschreven als "een heldhaftige daad" en sporen ze andere Palestijnen aan om "de weerstand verder te laten escaleren".

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen