Voormalige Iraanse president Rafsanjani is overleden

De voormalige Iraanse president Ali Akbar Hachemi Rafsanjani is overleden aan de gevolgen van hartproblemen, en dat enkele uren nadat hij was opgenomen in een ziekenhuis in Teheran. Hij is 82 jaar geworden. Rafsanjani was president van 1989 tot 1997 en gold als boegbeeld van de gematigden binnen de Iraanse clerus.

Ayatollah Ali Akbar Hachemi Rafsanjani was een van de architecten van de islamitische revolutie die in 1979 een einde maakte aan de dictatuur van sjah Mohammed Reza Pahlavi. Onder Khomeini was Rafsanjani lid van de Revolutionaire Raad, en werd later ook parlementsvoorzitter. Hij speelde ook een belangrijke rol in de Iran-contra-affaire van 1986, waarbij de Verenigde Staten wapens verkochten aan Iran om met de opbrengst daarvan de contra's in Nicaragua te steunen.

Rafsanjani won in 1989 de presidentsverkiezingen met een programma dat meer openheid naar het westen en liberalisering van Iran voorstond. Hij volgde Ali Khamenei op, toen die ayatollah Khomeini opvolgde als religieus leider van Iran. Als president gaf hij mee de aanzet tot het controversiële Iraanse kernprogramma.

Hij bleef acht jaar staatshoofd en bleef nadien een invloedrijk figuur in de Iraanse politiek, vooral in de jaren 80 en 90.

Rafsanjani leidde ook de Raad van Geschiktheid en Oordeel, een orgaan dat bedoeld is om geschillen tussen het parlement en de conservatieve toezichthouder de Raad van Hoeders op te lossen.

Meest gelezen