Wesphael: "Kan nog steeds bijdrage aan Belgische politiek leveren"

Drie maanden nadat hij is vrijgesproken voor doodslag op zijn echtgenote, broedt Bernard Wesphael op nieuwe politieke plannen. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". "Ik wil de kloof tussen links en rechts overbruggen."

Wesphael heeft dan wel enkele moeilijke jaren achter de rug sinds zijn echtgenote Véronique Pirotton eind 2013 dood in een hotelkamer in Oostende is aangetroffen, nu hij eind vorig jaar in deze zaak is vrijgesproken, droomt hij opnieuw van een carrière in de politiek.

"Ik moet mijn leven opnieuw opbouwen", zegt de voormalige Ecolo-politicus in "De zevende dag". "Dat moet ik doen door actie te ondernemen en door nieuwe plannen te smeden. Ik wil me opnieuw ten dienste van de burger stellen. Ik denk dat ik met mijn verleden en mijn politieke ervaring nog steeds een bescheiden bijdrage aan de Belgische politiek kan leveren."

Eerst een "beweging", daarna een "werkgroep"

"Ik ben een man van links, maar ik wil de kloof tussen links en rechts overbruggen", gaat hij voort. "65 procent van de bevolking kent moeilijkheden. We moeten ons dus niet richten tot een deel van de bevolking, maar tot een grote meerderheid. Die meerderheid telt zowel mensen van links als van rechts. Ik wil al deze mensen verenigen rond een project dat ons land moet redden. Eerst wil ik een beweging, daarna een werkgroep met mensen die niet uit de politiek komen."

"Het is tijd om een aantal voorstellen op tafel te leggen. De federale regering bespaart systematisch op de kap van de burger. De werkgelegenheidscijfers volgen niet en de staatsschuld blijft stijgen." Tegelijk ontziet hij de regering: "Als we vandaag een centrumlinkse regering hadden, dan had die even weinig bewegingsruimte binnen de Europese context."

Minder besparingen, meer investeringen

"De enige oplossing om opnieuw in de economie, op sociaal en ecologisch vlak te kunnen investeren, is de besparingen zo snel mogelijk achterwege te laten. Ik vraag alle politieke formaties in dit land om zich achter dit idee te scharen. We moeten een nieuw Europees verdrag opstellen met een sociale en fiscale harmonisatie. Dat is een echte Europese politiek."

"Zelfs grote economen zeggen dat besparingen de staatsschuld niet indijken. Die bedraagt vandaag 107 procent van het BBP. Daarnaast ontneemt het burgers de kans op een aanvaardbare manier te leven. Ons land is nog nooit zo rijk geweest als vandaag. Maar 85 procent van die rijkdom is in handen van amper 2 procent van de bevolking. We moeten deze middelen herverdelen opdat de staat nieuwe middelen kan vinden en een investeringspolitiek kan voeren. Momenteel trappelen we ter plaatse."

Meest gelezen