Zuma geeft toe dat zijn partij "fouten" heeft gemaakt

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma geeft toe dat zijn regeringspartij "fouten" heeft gemaakt en zegt vastbesloten te zijn de corruptie uit te roeien die volgens hem de democratie in Zuid-Afrika bedreigt. Ironisch genoeg is Zuma zelf al meer dan eens in opspraak gekomen wegens corruptie.

"Als leiders en leden van het ANC corrupt zijn en stelen en zo de waarden van het ANC, het volk en het land verraden, mogen we dat niet toelaten", zei Zuma op de viering van 105 jaar Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de partij die in 1994 aan de macht kwam, toen er een eind kwam aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De 74-jarige Zuma is zelf al meermaals in opspraak gekomen in verband met corruptie. Zo is hij genoemd in verband met een controversieel wapencontract en heeft hij overheidsgeld gebruikt om een privé-buitenverblijf te verbouwen. Anderzijds blijft Zuid-Afrika kampen met enorme problemen: de werkloosheid onder de zwarte bevolking blijft torenhoog, het onderwijssysteem werkt niet naar behoren en de sociale voorzieningen blijven ondermaats.

"Onze mensen zeggen ons dat we ons te veel bezig houden met elkaar te bestrijden in plaats van aandacht voor hun noden te hebben", aldus nog Zuma. "We moeten het volk hoop geven en ons verenigen tegen onze gemeenschappelijke vijanden: werkloosheid, armoede en ongelijkheid."

Intussen is Nkosazana Dlamini-Zuma, een voormalige echtgenote van Zuma, aangeduid als leider van de Vrouwenliga van het ANC.

Meest gelezen