7 op 7: "La la land" maakt favorietenrol helemaal waar op Golden Globes

"La la land" kwam, zag en overwon op de Golden Globes. De romantische musicalfilm verzilverde al zijn zeven nominaties en mag zo de grote winnaar van de avond genoemd worden. "Elle" van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven won onverwacht het beeldje voor beste buitenlandse film.

Op de 74e editie van de Golden Globes in Los Angeles rijfde "La la land" van regisseur Damien Chazelle maar liefst zeven Golden Globes binnen. De film werd uitgeroepen tot beste musicalfilm of komedie.

Chazelle won de prijs voor beste regisseur en hoofdrolspelers Ryan Gosling en Emma Stone werden bekroond voor respectievelijk beste acteur en beste actrice. Tijdens zijn overwinningsspeech grapte Ryan Gosling: "Eigenlijk zou ik de prijs in drie moeten hakken. Hij behoort aan ons alledrie toe." Zo bedankte hij zijn regisseur Damien Chazelle en medespeelster Emma Stone. Ook zijn partner Eva Mendes werd uitgebreid bedankt.

Stone op haar beurt vertelde op het podium: "Hoop en creativiteit zijn twee van de meeste belangrijke zaken in de wereld. Voor elke creatieveling die ooit een deur in zijn gezicht kreeg, of eender wie die aan opgeven dacht, maar de kracht vond om op te staan en te blijven vooruitgaan: ik deel dit met jullie."

Daarnaast ging de film ook aan de haal met de Golden Globes voor beste soundtrack, beste lied en beste scenario.

"La la land" is zo de film met de meeste Golden Globe-beeldjes uit de geschiedenis. Het vorige - gedeelde - record stond op naam van "One flew over the cuckoo's nest" (1975) en "Midnight express" (1978), goed voor elk zes Globes. De Golden Globes zijn traditioneel de graadmeter voor de Oscars, die uitgereikt worden op 26 februari. Het ziet er dus veelbelovend uit voor "La la land".

Eerbetoon aan Carrie Fisher en Debbie Reynolds

"Moonlight", de indie-film van regisseur Barry Jenkins, over een Afro-Amerikaanse tienerjongen in Florida, kreeg het beeldje voor beste dramafilm. Ook Netflix viel in de prijzen met "The Crown", goed voor twee beeldjes.

Tijdens de show werd er ook stilgestaan bij het overlijden van Carrie Fisher en haar moeder Debbie Reynolds. De twee actrices overleden vorige maand met amper een dag verschil. Todd Fisher, broer van Carrie, drukte op Twitter zijn dankbaarheid uit voor het eerbetoon.

Lees verder onder de tweet.

"Elle" beste buitenlandse film: sneer naar Oscars?

"Elle", de Franse film van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, heeft onverwacht de prijs voor de beste buitenlandse film in de wacht gesleept en versloeg daarmee de Duitse komedie Toni Erdmann van regisseur Maren Ade.

Ook verrassend was de bekroning van hoofdrolspeelster Isabelle Huppert tot beste drama-actrice, die zo topfavoriete Natalie Portman verslaat. De Franse actrice was zichtbaar geëmotioneerd toen ze haar prijs in ontvangst nam. Ze bedankte regisseur Paul Verhoeven uitgebreid, die haar op zijn beurt een staande ovatie gaf.

De bekroningen voor "Elle" lijken een sneer te zijn naar de Oscars. Veel filmkenners en fans hebben hun ongenoegen al geuit dat de film, die ingestuurd was als Franse bijdrage, niet op de shortlist belandde. De nominatie voor de Oscars worden op 24 januari bekendgemaakt.

Meryl Streep krijgt carrièreprijs

De Amerikaanse actrice Meryl Streep werd op het gala van de Golden Globes gevierd met de Lifetime Cecil B. DeMille award voor haar volledige oeuvre. Streep werd onthaald op een staande ovatie.

Streep is bekend van films als "Sophie's choice", "Kramer vs. Kramer", "The Iron Lady" en "Out of Africa". Ze mocht al drie Oscars op haar naam schrijven. Op deze Golden Globes was ze genomineerd voor beste actrice in een musical of komedie, de prijs die uiteindelijk naar Emma Stone ging. In haar speech haalde ze uit naar president-elect Donald Trump. 

Bekijk hier het hele palmares van de 74e editie van de Golden Globes.

Bekijk hier de hoogtepunten van de Golden Globes