"Harde brexit" duwt Britse pond opnieuw fors lager

De waarde van het Britse pond sterling is vandaag opnieuw verder gevallen met ongeveer een procent. Enkel de Turkse lira doet nog slechter. De bevestiging van de Britse premier Theresa May dat er geen weg terug meer was, behalve een brexit, deed de munt geen goed.
2016 Getty Images

In een interview met de televisiezender Sky News had premier Theresa May (foto in tekst) gisteren bevestigd dat er geen andere weg meer is dan een volledig vertrek uit de Europese Unie. "We gaan vertrekken, we gaan niet langer een lidstaat van de EU zijn".

Analisten leidden daaruit af dat May ook niet tot elke prijs het Verenigd Koninkrijk in de Europese eenheidsmarkt zou houden en dat heeft in feite nog meer verregaande economische gevolgen dan een politieke brexit. Concreet zou dat handelsbarrières doen rijzen langs het Kanaal.

Het Britse pond sterling ging meteen met een procent onderuit op de internationale markten. Daarmee staat het pond tegenover de meeste andere munten op het laagste peil in twee maanden. In mei was het pond nog 1,418 euro waard; na het referendum over de brexit is dat fors teruggevallen, om dan in oktober wat te herstellen. Vandaag is het pond gezakt tot 1,1522 euro. Het vooruitzicht van een harde brexit -dus ook vertrek uit de eenheidsmarkt- lijkt het pond nu nog verder neer te halen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Pokerspel rond de brexit houdt aan

Voor premier May -nochtans geen voorstander van een brexit- belooft het een moeilijk jaar te worden. Ze heeft beloofd om zich neer te leggen bij het resultaat van het referendum en over enkele maanden de procedure op gang te zetten om de EU te verlaten.

Nu kan het Verenigd Koninkrijk ook bij een brexit deel blijven uitmaken van de Europese eenheidsmarkt, zoals landen als Noorwegen en IJsland dat ook doen. Daaraan zijn echter wel voorwaarden verbonden, zoals het vrije verkeer van kapitaal, goederen, diensten en vooral personen en een financiële bijdrage aan de Europese begroting.

Precies dat vrije verkeer van personen stuit dan op de harde anti-migratiehouding van diegenen die gestemd hebben voor een brexit. Dat May dat blijkbaar belangrijker vindt dan de eenheidsmarkt, kan de Britse economie schaden, denken veel analisten. Londen zou dan andere handelspartners moeten vinden zoals de Verenigde Staten, voormalige kolonies zoals Canada, Australië en Nieuw-Zeeland en opkomende landen zoals China en India.

Het omgooien van het handelsbeleid is echter een erg moeilijke evolutie die jaren zal vergen. Veel zal dus afhangen van de onderhandelingen die Londen zal voeren met de EU over een brexit en de sfeer waarin die zullen verlopen. 

Meest gelezen