"Historische kans voor vrede" in Cyprus

In Genève in Zwitserland praten de leiders van Grieks- en Turks-Cyprus opnieuw over de mogelijke hereniging van het eiland. Dat is al verdeeld sinds de Turkse invasie van 1974. Het is meteen een eerste opdracht voor de nieuwe VN-topman Antonio Guterres.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De nieuwe VN-secretaris-generaal Antonio Guterres kwam persoonlijk de twee leiders van Cyprus aanmoedigen om tot een akkoord te komen. Volgens Guterres gaat het hier in Genève om "een historische kans voor vrede in Cyprus".

President Nicos Anastasiades en zijn Turks-Cypriotische tegenhanger Mustafa Akinci schudden elkaar de hand. Ze worden bij hun onderhandelingen bijgestaan door vertegenwoordigers van de VN, maar ook van Groot-Brittannië, Griekenland en Turkije. Ook onderhandelaars van de Wereldbank en het Internationaal Muntfonds (IMF) zitten aan tafel om het financiële deel van de onderhandelingen te begeleiden.

De zaak is erg complex. Na een mislukte staatsgreep van officieren die aansluiting wilden bij Griekenland, veroverden Turkse troepen in 1974 het noorden van Cyprus. Daar riepen zij een Turks-Cypriotische republiek uit, die door niemand, behalve Turkije, erkend wordt. Dankzij de VN werd een bestand afgesproken, waardoor het eiland Cyprus sindsdien verdeeld is. 

Splijtzwam tussen Europa en Turkije

Sindsdien wordt er al jarenlang onderhandeld tussen Grieks- en Turks-Cyprus over de voorwaarden voor vrede en een mogelijke hereniging. Dat zou garanties voor de Turkse minderheid op Cyprus moeten inluiden, maar de Grieks-Cyprioten willen ook dat de 30.000 Turkse militairen van het eiland teruggetrokken worden. 

Tenslotte is er ook de kwestie van de eigendomsrechten van de duizenden Grieks-Cyprioten die tijdens de Turkse invasie hun huizen en gronden in het noorden van het eiland hebben moeten achterlaten. Die zijn intussen ingenomen door Turks-Cyprioten of door inwijkelingen vanuit Turkije.

Tenslotte is Cyprus lid geworden van de Europese Unie. Dat slaat op heel Cyprus, want de EU erkent enkel Grieks-Cyprus als staat. Het Turkse noorden wordt beschouwd als deel van de EU dat in feite bezet is door Turkije. 

Gezien de toch niet zo riante relaties van de EU met de Turkse president Tayyip Erdogan, lijkt ook hier waakzaamheid geboden.