"Voldoende bewijs dat dader aanslag Jeruzalem banden had met IS"

De Israëlische regering houdt IS verantwoordelijk voor de aanslag gisteren op een groep soldaten op uitstap in Jeruzalem. Volgens premier Benjamin Netanyahu zijn er voldoende bewijzen dat de dader banden had met de terreurorganisatie. Wat die bewijzen inhouden, zei hij echter niet. Waarnemers achten de kans dat IS ook echt achter de aanslag zit klein. De islamitische terreurorganisatie heeft geen enkele voorgeschiedenis van aanslagen in het land.

De aanslag gisteren in Oost-Jeruzalem is een van de dodelijkste sinds de heropflakkering van de golf van geweld tussen Israëli's en Palestijnen in het najaar van 2015. Vier soldaten kwamen om, 17 anderen raakten gewond.

De dader zelf, een Palestijn van 28 (foto onder), werd door Israëlische soldaten ter plekke doodgeschoten. "Het gaat om een vader van vier kinderen, afkomstig uit Jabal Moukaber, één van de zes Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem", vertelt correspondente Ankie Rechess in "De ochtend". "In die wijk is de laatste tijd heel wat terreuractiviteit geweest."

De familie van de dader ontkent dat hij banden had met IS. "Ze zeggen dat hij de laatste jaren geradicaliseerd was en in salafistische kledij rondliep", aldus Rechess. "Maar ze ontkent dat hij lid was van een of andere organisatie en zeker niet van IS. Ze waren zelf erg trots en blij dat hun broer en zoon was uitverkoren om martelaar te zijn."

IS heeft de aanslag in elk geval nog niet opgeëist. Een woordvoerder van de islamitische organisatie Hamas, de aartsvijand van Israël die de Gazastrook controleert, heeft de aanslag al toegejuicht en noemt het een "heroïsche daad".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Na de aanslag zijn negen mensen opgepakt voor verhoor, onder hen ook vijf familieleden van de dader. Ook in de wijk zelf is de situatie erg gespannen, vertelt Rechess. "De grenspolitie heeft de wijk omsingeld, niemand kan erin. Het Israëlische veiligheidskabinet heeft gisteren meteen ook enkele tactische maatregelen genomen: het huis van de dader is gesloopt en zijn lichaam is niet uitgeleverd aan zijn familie."

"Opmerkelijker is dat het veiligheidskabinet gisteren ook besloten heeft dat iedereen die relaties heeft met of sympathie heeft voor IS voortaan zonder proces kan worden opgepakt en zes maanden in administratieve detentie kan worden gezet en dat die periode later nog kan worden verlengd."

Problematische wijk

De wijk waar de aanslag werd gepleegd, kwam al vaker door problemen in het nieuws. "Het  is een problematische wijk" bevestigt Rechess. "De wijk is 50 jaar geleden door Israël veroverd, maar de Palestijnen willen dat deel van Jeruzalem terug in handen krijgen."

"Bovendien heeft de administratie van de verkozen Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd dat ze de Amerikaanse ambassade vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem wil verhuizen, naar die bepaalde wijk en daar is binnen de Palestijnse autoriteit heel wat over te doen. Er is dus een heel gespannen situatie in die wijk." Anderzijds is het ook aan Israëlische kant onrustig, omdat vorige week een Israëlische soldaat veroordeeld is voor doodslag, omdat hij in de wijk een gewonde Palestijnse aanvaller had doodgeschoten.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Link met gebeurtenissen in Nice en Berlijn"

Dat Netanyahu zo ostentatief naar IS wijst als brein achter de aanslag is niet nieuw. In een poging om goodwill te creëren voor Israël probeert hij al langer om een verband te trekken tussen de Palestijnse aanslagen op Israëlisch grondgebied en de terroristische aanslagen die door IS in andere landen worden gepleegd.

Netanyahu bezocht gisteren ook de plaats van de aanslag. Dat hij dat deed, is eerder uitzonderlijk, zegt Rechess. “Ik denk dat dat was om een duidelijke verklaring af te leggen. Dit gebeurt aan de vooravond van de conferentie op 17 januari in Parijs, waar naar aanleiding van de VN-resolutie tegen Israël waarschijnlijk een aantal sancties zullen worden opgelegd. Er zal gesproken worden over het Israëlisch-Palestijnse conflict en wat er van beide partijen verwacht wordt om het conflict op te lossen.”

“Netanyahu heeft onmiddellijk de link gelegd met de aanslagen in Nice en Berlijn en hij vertelde dat het niet alleen Israëls probleem is, maar een internationaal probleem en dat het ook zo moet worden gezien", aldus nog Rechess.

De speciaal gezant voor het Midden-Oosten van de Verenigde Naties en de VS heeft de aanslag gisteren meteen met klem veroordeeld. Washington heeft Israël ook steun aangeboden. "Zo'n laffe daad kan nooit worden gerechtvaardigd en we roepen iedereen op om een duidelijke en ondubbelzinnige boodschap uit te sturen dat terrorisme nooit getolereerd mag worden", aldus Ned Price, de voorzitter van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad.