Abou Jahjah na aanslag Jeruzalem: "Bevrijd Palestina met alle nodige middelen"

"Bevrijd Palestina met alle middelen die nodig zijn." Dat bericht plaatste Dyab Abou Jahjah gisteren op Facebook, nadat een Palestijn op een groep Israëlische soldaten was ingereden in Jeruzalem. Volgens Abou Jahjah geen terrorisme, maar een legitieme reactie tegen de Israëlische bezetting. De post kreeg naast bijval ook heel wat kritiek te slikken, onder meer van staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

De aanslag in Jeruzalem gebeurde gisteren rond de middag. De dader - een Palestijn - reed met een vrachtwagen in op een groep Israëlische soldaten. Zeker vier mensen kwamen om het leven, de dader werd doodgeschoten. Even na de aanval verscheen op de Facebookpagina van Abou Jahjah het bericht: "By any means necessary! #FreePalestine". Daarmee leek de Belgisch-Libanese publicist en activist de aanval op de Israëlische soldaten goed te keuren.

Enkele uren na zijn bericht kwam Abou Jahjah met enkele verduidelijkingen. "Los van zijn ideologische achtergrond of het behoren tot een organisatie, heeft elke Palestijnse burger - zoals elke burger waar ook te wereld - het recht om zich te verzetten tegen de bezetting. Dat recht wordt gegarandeerd door het internationaal recht", stelt Dyab Abou Jahjah.

Volgens hem ging het dus niet om een terroristische aanslag, maar om een "legitieme aanval op bezettingssoldaten". Geweld is volgens Abou Jahjah evenwel niet goed en hij verheugt zich naar eigen zeggen ook niet over de dood van de soldaten. "Ik zou zelfs de dood van nazisoldaten niet hebben toegejuicht in de jaren 40. Maar geweld als zelfverdediging is soms onvermijdelijk."

Francken: "Ziek"

Onder zijn Facebook-volgers kreeg Abou Jahjah bijval voor zijn bericht. Maar anderen reageerden bijzonder afwijzend, onder hen ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Op Twitter noemt hij de Facebook-post van Abou Jahjah "ziek". Francken interpreteert het bericht naar eigen zeggen als een "keuze voor het kalifaat" tegen Israël. "IS-terreur verheerlijken. Als het maar tegen Israël is, is alles goed", aldus de staatssecretaris. Francken deelde ook enkele profielen van mensen die het bericht van Abou Jahjah op Facebook hadden geliket, onder hen ook politici van de PVDA. "Extreemlinkse nitwits", noemt hij hen.

Dat IS achter de aanslag in Jeruzalem zou zitten, is overigens niet zeker. Het is voorlopig enkel de Israëlische regering die het over die bewuste terreurgroep heeft. Volgens Abou Jahjah zou het "erg ongelukkig" zijn mocht het effectief om een IS-aanslag gaan. "Niet omdat de actie van de Palestijnse bestuurder minder legitiem zou zijn, maar omdat de fascistische terreurgroep IS in dat geval de Palestijnse strijd zou besmeuren", klinkt het. De reactie van Theo Francken noemt Abou Jahjah dan weer "hysterisch".

"Beide heren slaan de bal mis"

Ook senator Lode Vereeck (Open VLD) heeft zich gemengd in de discussie tussen Francken en Abou Jahjah. Volgens hem slaan beide heren de bal mis.

“Tegen de “by all means” van Abou Jahjah zeg ik “neen”. Ook rond oorlog en geweld zijn er namelijk regels: een gerichte proportionele actie tegen een vreemde militaire bezetter kan wel, blinde terreur tegen de burgerbevolking kan niet. En als Francken van zijn kant zegt dat zo’n aanval als in Jeruzalem totaal niet kan, geef ik als weerwoord dat ook wij ons tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben verzet tegen een militaire bezetter. En de Palestijnen beschouwen de Israeli's als bezettingsmacht.”

Aangezien de ware toedracht van de aanslag in Israël nog niet bekend is, zouden zowel Francken als Abou Jahjah beter hun mond houden, vindt Vereeck. “Tenzij ze pacifisten zouden zijn, zoals ik. En dat benadruk ik graag: als pacifist ben ik persoonlijk tegen en veroordeel ik sowieso het gebruik van alle geweld.”

Meest gelezen