Abou Jahjah: "Voor bezetting in Palestina gelden blijkbaar andere maatstaven"

De uitspraak die Dyab Abou Jahjah na de aanslag in Jeruzalem op Facebook postte, blijft de gemoederen beroeren. Hypocriet, meent de activist. "Men doet alsof ik een controversieel standpunt heb geuit, terwijl Belgen die zich destijds hebben verzet tegen hun bezetter, als helden worden vereerd."

Is geweld tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden geoorloofd? In het bericht dat Abou Jahjah op Facebook postte na de aanslag in Jeruzalem, suggereerde hij alvast van wel. "Free Palestina. By any means necessary", schreef hij -"met om het even welk middel dat noodzakelijk is".

"Dat is een iconische uitdrukking, ik heb ze niet uitgevonden", reageert Abou Jahjah in "Terzake". "Het is een statement dat al bekend is sinds de burgerrechtenbeweging in de VS. We kennen het van Malcolm X, maar ook Nelson Mandela heeft het regelmatig gebruikt. Ik bedoelde ermee wat al die mensen ermee hebben bedoeld. Dat een onderdrukt volk zich kan verzetten, met de middelen die het daarvoor noodzakelijk acht."

Volgens Abou Jahjah zijn de verontwaardigde reacties over zijn uitspraak hypocriet. "Men doet alsof ik een controversieel standpunt heb geuit, terwijl Belgen die zich hebben verzet tegen hun bezetter (tijdens de Tweede Wereldoorlog, nvdr.), als helden worden vereerd", zegt hij. "Maar als de bezetting vandaag gebeurt in Palestina gelden er blijkbaar andere maatstaven. Dat is waar de hypocrisie schuilt."

"Jongeren hier in België zijn niet bezet"

In "Terzake" reageerde ook Michaël Freilich van Joods Actueel op de uitspraak van Abou Jahjah. "Dit soort van statements draagt zeker niet bij tot een harmonieuze samenleving bij ons", zei hij.

Volgens Freilich praat Abou Jahjah een terreurdaad goed. Als men zegt dat een aanslag gerechtvaardigd is, welk signaal geef je dan aan onze samenleving, aan de jongeren hier,  vraagt hij zich af.

Voor Abou Jahjah doet die opmerking niet ter zake. "Het recht op verzet is een recht van een bezet volk. Jongeren hier in België zijn niet bezet. Mijn woorden zijn duidelijk."