Accijnsverhoging op tabak levert schatkist niet veel op

De accijnzen uit de verkoop van tabak hebben vorig jaar 150 miljoen euro minder opgeleverd dan begroot. Dat zegt de tabaksfederatie Cimabel. Volgens de sector zoeken en vinden rokers goedkopere alternatieven.

Op 1 januari 2016 werden de accijnzen op tabak fors opgetrokken. De regering ging ervan uit dat de verkoop aan tabaksproducten 3,238 miljard euro zou opleveren, 190 miljoen euro meer dan in 2015, maar dat blijkt tegen te vallen. Volgens de FOD Financiën zouden de inkomsten blijven steken op 3,087 miljard euro. De accijnsverhoging levert 151 miljoen euro minder op dan gepland.

Volgens Pierre Durinck, voorzitter van de tabaksfederatie Cimabel, heeft de accijnsverhoging een averechts effect. "Consumenten zijn meer dan ooit op zoek gegaan naar goedkopere alternatieven, hetzij in het buitenland, hetzij op de groeiende illegale markt", zegt hij. Ook de grensverkoop van tabaksproducten aan Britten, Fransen en Nederlanders is fors teruggevallen.

Op 1 januari van dit jaar werden de accijnzen op tabaksproducten opnieuw opgetrokken. Voor dit jaar heeft de regering 3,349 miljard euro aan belastinginkomsten uit tabak ingeschreven, wat neerkomt op 262 miljoen EUR meer dan de reële ontvangsten uit 2016.

Durinck ziet het tij niet meteen keren en vreest dat ook de nieuwe accijnsverhoging maar weinig zal opleveren. "Als de overheid niet ingrijpt, zullen de inkomsten uit de accijnzen verder blijven dalen en zal het gat in de begroting in 2017 mogelijk oplopen tot 400 miljoen euro. Een inspanning die onvermijdelijk bij de burger terechtkomt."