BIVV: 1 op de 3 Belgen paste gedrag aan door aanslagen

Een derde van de Belgen heeft zijn gedrag aangepast door de aanslagen. Dat blijkt uit onderzoek door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dat voortaan ook peilt naar het algemene onveiligheidsgevoel in ons land. Daaruit blijkt dat de Belgen vooral wakker liggen van woninginbraken en terreur. Qua verkeersveiligheid blijft snelheid een groot probleem.
AFP or licensors

Het BIVV viert zijn 30e verjaardag en dat jubileum gaat gepaard met een grondige vernieuwing van het instituut. Zo gaat het BIVV voortaan ook onderzoek doen naar het algemene veiligheidsthema. "We hebben vastgesteld dat we door de praktijk te koppelen aan onderzoek en data, het gedrag van mensen wel degelijk kunnen veranderen. We trekken nu onze expertise rond verkeersveiligheid door naar veiligheid in de brede zin van het woord", zegt CEO Karin Genoe.

Uit een eerste bevraging in dat licht - die dateert van midden december - blijkt alvast dat 32 procent van de Belgen het afgelopen jaar zijn gedrag door de aanslagen heeft aangepast. "De mensen zijn bijvoorbeeld minder naar plaatsen geweest waar veel mensen bijeenkomen, zoals een shoppingcenter of bioscoop. En we zijn ook wantrouwiger geworden tegenover mensen die we niet kennen", zegt woordvoerder Stef Willems.

Een vijfde van de Belgen vreest dat er dit jaar een aanslag in zijn buurt zal gepleegd worden. Iets meer dan de helft van de landgenoten denkt dan weer dat er niet echt een oplossing is voor de terroristische dreiging en dat we ermee moeten leren leven. 84 procent van de Belgen is er tenslotte van overtuigd dat de dreiging geen tijdelijk fenomeen is.

Belg weet dat snelheid probleem is, maar is niet streng voor zichzelf

In het algemeen ligt de helft van de Belgen wakker van terroristische aanslagen. De grootste veiligheidszorg van de Belgen blijkt echter met 57 procent woninginbraak. Op plaats drie van belangrijkste veiligheidstopics komt een zwaar verkeersongeval. Met dat laatste zijn we bij de core business van het BIVV: onderzoek naar verkeersveiligheid. En dat blijft ook het hoofdthema, waarover het instituut ook nu weer mensen heeft bevraagd in een verkeersonveiligheidsenquête.

"Een van de belangrijkste conclusies daaruit is dat te hard rijden een groot probleem is", aldus woordvoerder Willems. "79 procent van de mensen geeft dat aan, maar langs de andere kant zegt ook 72 procent van de mensen dat ze zelf buiten de bebouwde kom de snelheidslimieten overschrijden. Ook over de snelheidscontroles zijn de meningen verdeeld."

"We kunnen daaruit besluiten dat de Belg wel weet dat overdreven snelheid gevaarlijk is en dat het een probleem is, maar als het gaat over eigen gedrag, dan vinden we het voor onszelf toelaatbaar om te snel te rijden."

Meest gelezen