De iPhone haalt geen 20 jaar - Jeroen Lemaire

Vandaag tien jaar geleden stelde Steve Jobs de iPhone van Apple voor. Dat hebbedingetje veranderde ons leven in sneltreinvaart. Toch zal die iPhone volgens Jeroen Lemaire niet lang meer leven, want er zijn nog andere digitale revoluties op komst.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Jeroen Lemaire is mede-oprichter en CEO van In the pocket, dat applicaties en platformen bouwt voor VR, IoT & Mobile.app. Dit artikel verscheen ook op hun site (Engelse versie).

Dieter Telemans

Vandaag tien jaar geleden beklom Steve Jobs, stichter van Apple, het podium tijdens het memorabele Macworld event. “Om de zoveel tijd is er een revolutionair product dat alles verandert”. Zo opende “his royal iNess” zijn bekende toespraak. Hij beschreef de iPhone als een slim en heel makkelijk te gebruiken toestel. Jobs vertolkte exact wat zijn toehoorders wilden horen. Ze werden hysterisch.

De energie van die toespraak is nog altijd voelbaar als je kijkt naar de videos op Youtube. Je kan hem haten of hem liefhebben, maar Jobs kraakte de code van de smartphone. Alle latere smartphones baseerden zich op dit ontwerp.

Kon er nog een smartphone concurreren met de iPhone Van Apple? Dit is een moeilijk te beantwoorden vraag. Wat ik wel weet is: de iPhone maakte van Apple het hoogst gewaardeerde bedrijf in de wereld. Dat wil toch iets zeggen.

En de App Store

Anderhalf jaar na de lancering van de iPhone, gaf Apple de App Store vrij. Vanaf toen kon elke ontwerper apps bouwen voor de iPhone. En ze deden dat. Vanuit alle hoeken van de wereld werden apps toegevoegd aan de “winkel” van Apple. Honderden mobiele start-ups werden opgericht.

Wij, In The Pocket, waren één van die bedrijven. We werden geïnspireerd door het idee dat iedereen een supercomputer zou hebben in zijn “pocket” (vandaar de naam). We geloofden dat het gedrag van de digitale gebruiker drastisch zou veranderen door de iPhone en de daaruit volgende revolutie in de "mobiele" wereld.

Nieuwe revoluties

En nu? Nu geloven we dat nieuwe revoluties, zoals het “Internet der dingen” – dagelijkse gebruiksvoorwerpen zijn via internet verbonden en wisselen data uit – of artificiële intelligentie, ons digitaal leven fundamenteel zullen hervormen. Toen werden we onthaald op scepticisme. Ook nu botsen we op scepticisme.

Het is niet overdreven om te poneren dat Jobs gelijk had dat de iPhone alles zou veranderen. Uber, Google, Facebook, Snapchat: de voedingsbodem voor deze bedrijven ligt bij “mobiel”. Voor de iPhone bestond er niet zoiets als “slim” bankieren, mobiel bestellen of mobiele betalingen. Gebruikers veranderden en de zakenwereld veranderde. Er is geen weg terug.

Maar, wat brengt ons de toekomst? Zullen we de 20e verjaardag van de iPhone vieren? Het gaat snel in de digitale wereld. 10 jaar is een heel leven. Dat geldt nog meer voor de komende tien jaar, dan voor het decennium dat voorbij is.

Innovatie gaat steeds sneller, maar niet voor de smartphone. De iPhone stopte een tijdje geleden te vernieuwen. Hij wordt sneller en sterker, maar de kern blijft hetzelfde.

Wat nu wel adembenemend evolueert, is virtuele realiteit, het “internet der dingen” en artificiële intelligentie. Daar gebeurt het nu. Daar krijgt het toekomstige computergebruik haar vorm.

Zullen we de twintigste verjaardag van iPhone vieren? Het antwoord is: nee.

Digitale versnelling begint pas

10 jaar geleden geloofde niemand dat de laptop zou onttroond worden door iets anders. Mensen dachten dat de klassieke pc de beste en de enige manier was om de kracht van computerdata of snelle algoritmen te beheersen.

Op dezelfde manier geloven we nu dat de smartphone het eindpunt is. Het kan toch niet meer beter …

Dat klopt niet.

Volgens mij begint de digitale revolutie nog maar pas te versnellen en binnenkort zullen onze mobieltjes bestempeld worden als een kortstondige, maar belangrijke periode tussen de “tijd van de pc” en … wat er later mag komen.

Ik gok op een mix van verhoogde realiteit, waarbij virtuele beelden gemengd worden met de werkelijkheid en artificiële intelligentie ons gidst door onze bezigheden en ons stuurt naar een volledige, “geconnecteerde” wereld. Dus: weg met de iPhone.

Ik weet dat dit zowel angstig als opwindend klinkt. We moeten die toekomst nog bouwen. De kans ligt voor het grijpen, net zoals Steve Jobs die had een decennium geleden.