De Standaard stopt met de column van Abou Jahjah

De Standaard stopt de samenwerking met Dyab Abou Jahjah. De krant neemt op die manier afstand van de uitspraken op Facebook waarin Abou Jahjah de aanslag in Jeruzalem legitimeert.

Met die uitspraken plaatst Abou Jahjah zich volgens een verklaring in De Standaard "buiten de grenzen van het publieke debat, dat de krant op haar eigen platformen wil voeren". Hoewel de uitspraken op Facebook gebeurden - waar een columnist nog meer vrijheid heeft dan in de krant - ziet De Standaard nu toch de noodzaak om de samenwerking stop te zetten. Abou Jahjah schreef drie jaar lang wekelijks een column voor de krant. 

De Standaard stelt ruimte te willen geven voor debat in de brede zin van het woord, maar hier gaat het volgens de krant om een "fundamentele kwestie". "Aan het brede debat zijn grenzen en die liggen voor ons bij het ondersteunen van geweld zonder onderscheid", aldus Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard.

"Op Facebook schreef Dyab Abou Jahjah zondag na de aanslagen dat de bevrijding van Palestina ‘by any means necessary’ moet gebeuren. Dat is een verwijzing naar Malcolm X. Vlak na een aanslag laat die zin helaas geen ruimte voor interpretatie, voorwaardelijkheid of broodnodig debat meer."

Jahjah's visie over het Palestijns-Israëlisch conflict heeft al verschillende keren ophef veroorzaakt. Ook in Nederland is hij geen onbesproken figuur. Door de komst van de voorman van de Arabisch Europese Liga naar de Nederlandse uitgeverij De Bezige Bij dreigden verschillende Nederlandse auteurs te vertrekken bij de uitgeverij omwille van zijn "antisemitische uitspraken".

Op Twitter heeft Jahjah intussen gereageerd: "Ik wist dat deze dag ging komen. Ik ben bereid om daar de prijs voor te betalen. Ik blijf trouw aan mijn principes en gerechtigheid in deze wereld", schrijft hij.

Meest gelezen