Eerste maandag na de kerstvakantie brengt zoals verwacht meer autopech met zich mee

De eerste werkdag na de kerstvakantie heeft zoals verwacht aardig wat ongemakken met zich meegebracht. Mobiliteitsorganisatie VAB beleefde een drukke ochtend, met ongeveer 70 procent meer oproepen dan normaal. Ook bij Touring was het aanzienlijk drukker. De meeste oproepen waren voor startproblemen. Door het afsluiten van de Rogiertunnel in beide richtingen was er bovendien ook veel verkeershinder vanuit Gent. Toch was het volgens het Vlaams Verkeerscentrum een "normale ochtendspits".

De drukte bij de alarmcentrales kwam vanmorgen niet onverwacht. De afgelopen dagen is het bar koud geweest. Dat is heel slecht voor de accu van auto’s die door de lage temperatuur leeg kunnen zijn. Daarbovenop hebben veel auto’s de afgelopen weken weinig kilometers gereden, waardoor hun accu’s sowieso al minder opgeladen zijn dan gewoonlijk.

Automobilistenorganisatie VAB had uit voorzorg extra personeel ingezet om automobilisten bij te staan. "Om 8 uur vanmorgen waren er in de VAB-alarmcentrale nog steeds 70 procent meer oproepen dan op een gemiddelde maandagochtend", vertelt woordvoerster Joni Jounes. VAB verwacht dat de piek in het aantal oproepen in de loop van de ochtend stilaan zal afnemen, al zal het nog drukker blijven dan gewoonlijk.

Ook Touring noteerde ongeveer de helft meer oproepen dan normaal, zegt woordvoerder Danny Smagghe. "We kregen in totaal een 2.000-tal oproepen binnen, dat is de helft meer dan normaal."

"Normale ochtendspits"

Los van de accu-problemen kregen de automobilisten die naar Brussel moesten rijden te maken met verhoogde verkeershinder door het afsluiten van de Rogiertunnel. Dit veroorzaakte vooral problemen voor het verkeer komende uit Gent.

Het Vlaams Verkeerscentrum heeft het desalniettemin over een "heel gewone ochtendspits". "Een ochtendspits met normale waarden van een werkdag, met ook niet zo veel incidenten", vat Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum, samen.

"Dat neemt niet weg dat voor veel automobilisten het contrast met de voorbije dagen, toen het nog kerstvakantie was, wel (zeer) groot was", aldus nog Bruyninckx.

Volgens VRT-verkeersanker Hajo Beeckman echter was de ochtendspits vanmorgen met 296 km file wel een stuk drukker dan op de eerste schooldag na de kerstvakantie in 2016 en 2015. Toen werd respectievelijk 149 km en 196 km file gemeten.

Wat te doen bij startproblemen?

Wat moet je doen als je auto vanochtend niet start? Of wat als je zelfs je deuren niet open krijgt? In dit artikel reiken we enkele oplossingen aan