Groen: "Uitblijven onderwijsakkoord is dramatisch"

Oppositiepartij Groen maakt zich zorgen over het uitblijven van een akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs. Vlaams Parlementslid en onderwijsexperte van Groen Elisabeth Meuleman noemt de situatie zelfs dramatisch. Volgens haar wordt het zo goed als onmogelijk om de geplande deadline van 1 september 2018 nog te halen. Dat zegt ook SP.A. Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke heeft het zelfs over "sabotage".

"Die gesprekken zijn al maanden bezig", zegt Meuleman in een interview met VRT Nieuws. "Het eerste akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs dateert uit 2013, maar blijkbaar geraakt men er nog steeds niet uit."

"Voor ons is dat dramatisch. Die hervorming is broodnodig. We verliezen terrein aan de top en we laten ook een grote groep kwetsbare jongeren achter, dus we hebben die hervorming nodig. Maar we zijn alweer vier jaar verder en blijkbaar geraakt men er nog steeds niet uit."

"Op dit moment is men aan het praten over de tweede en derde graad en het schrappen van een aantal richtingen. Maar die hervorming is ook al in de eerste graad nodig. Ook daar moet men maatwerk kunnen aanbieden. Maar in die vier jaar is er niks gebeurd behalve een aantal kleine ingrepen in het basisonderwijs."

"Onzekerheid"

De impasse in de onderhandelingen legt een zware druk op de leerkrachten, aldus nog Meuleman. "De deadline lijkt ons zeer moeilijk haalbaar. De mensen op het veld moeten het wel allemaal uitvoeren. Zij weten nog niet of hun richting blijft voorbestaan of wordt geschrapt, in welk domein ze zullen terechtkomen, of hoe ze hun scholen moeten organiseren. Dit is geen manier van werken en veroorzaakt zeer veel onzekerheid op het veld."

"Onderwijshervorming wordt gesaboteerd"

Deze regering heeft bij de start van de legislatuur de onderwijshervorming als een van dé grote werven naar voren geschoven, maar "ik krijg stilaan de indruk dat deze werf net alleen met grote vertragingen kampt, maar regelrecht gesaboteerd wordt door de partij van de minister-president", zegt Joris Vandenbroucke, SP.A-fractieleider in het Vlaams Parlement. "Als de hervorming niet kan ingaan op 1 januari 2018, dan zal er geen hervorming meer komen in deze regeerperiode. Zoveel is duidelijk. Stuurt de N-VA hierop aan?"

"Het valt op dat de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD elkaar wel snel vinden als er bespaard moet worden in het onderwijs. Met één pennentrek werd bij de opmaak van de begroting van 2017 beslist om de werkingsmiddelen van de secundaire scholen voor drie jaar te bevriezen. Het zegt iets over de prioriteiten van deze regering als het op onderwijs aankomt. Die liggen duidelijk niet bij het verzekeren van een goede toekomst van onze jongeren."

De SP.A vraagt dat minister-president Bourgeois zijn verantwoordelijkheid neemt en "eindelijk knopen doorhakt."

Meest gelezen