Klarafestival 2017 draait rond thema "home sweet home"

Het Klarafestival 2017 vindt plaats in Brussel, Brugge en Antwerpen en brengt werken rond plaats en identiteit. Slagzin van het evenement rond klassieke muziek is "home sweet home". Onder meer een symbolisch concert van het Nationaal Orkest van België met Syrische vluchtelingen is een van de blikvangers.

Editie 2017 van het Klarafestival loopt van 9 tot en met 24 maart. Het festival draait elk jaar rond een maatschappelijk thema. Alle werken die dit jaar worden opgevoerd, zullen op de een of andere manier verwijzen naar "plaats en verplaatsing, verbanning en identiteit en naar de invloed van een omgeving op een componist en omgekeerd".

Het thema "ver-plaats-ing" dat wordt samengevat in de slagzin "home sweet home" zal muzikaal uitgedrukt worden in stukken over een bepaalde plaats, de emoties die migratie oproept, de heimwee van de banneling, de drang om andere landen te ontdekken en de invloed van de ene muziektraditie op de andere.

Nieuw werk en klassiekers

Het Klarafestival 2017 nodigt uit tot een reis doorheen de 19e en 20e eeuw, vooral in Centraal-Europa, Rusland en de Verenigde Staten. Er worden enkele nieuwe creaties voorgesteld, waaronder "The diary of one who disappeared", naar Janáčeks liedcyclus "Dagboek van een verdwenene", in een regie van Ivo Van Hove.

Blikvanger in de programmatie is het Syrian Expat Philharmonic Orchestra, een formatie van professionele Syrische musici die de burgeroorlog in hun land ontvlucht zijn. Aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen in Brussel brengt het orkest samen met het Nationaal Orkest van België, een concert in het teken van verzoening.

Naast de concerten staan er tijdens het festival ook andere activiteiten gepland, waaronder verdiepende concertinleidingen, radiogesprekken en thema-uitzendingen op radiozender Klara. Het Café Victor in het Paleis voor Schone Kunsten wordt voor de duur van het festival omgetoverd tot Klarafestivalcafé.

Meest gelezen